5 híresség – 5 könyv; 3. rész

5 híresség – 5 könyv; 3. rész


Egy nagyon izgalmas sorozattal készültem. Sok-sok kedvenc filmsztárunk elárulta néhány interjú során, hogy melyik könyv a kedvence. Most ezt osztom meg veletek. Ha érdekel titeket, mit olvasnak kedvenceitek, akkor tartsatok velem. A harmadik rész következik öt újabb hírességgel.

 

Emma Watson kedvenc könyve – Antoine De Saint-Exupéry: A kis herceg

     

A fotók forrása: libri.hu / kiadó: ALEXANDRA KÖNYVESHÁZ; wikipedia (Condé Nast)

 

A francia novella a mai napig uralkodó irodalmi alapdarab, amely olyan témákat érint, mint a magány, a veszteség, az elidegenedés. Így egyáltalán nem véletlen, hogy Emma Watsonnak ez a könyv a kedvence. A színésznő már több könyvből készült filmadaptációnak volt a szereplője (Harry Potterben Hermione Grangert alakította például, de ő volt a Szépség is a Szépség és a Szörnyetegben). A kis hercegről többször is beszélt már a nyilvánosság előtt, arról, hogy milyen hatással volt rá gyermekkorában, és felnőttként is. „Szeretem azokat a könyveket, amelyek nemcsak szépek, hanem emlékek is fűznek hozzájuk. Épp úgy, mint egy dal lejátszásakor, ha újra előveszünk egy ismerős könyvet, amelyhez emlékeink fűződnek, az visszavisz egy múltbeli helyre vagy egy múltbeli időpontba.”

Fülszöveg: Antoine de Saint-Exupéry megható irodalmi meséje a felnőtté válásról, az élet értelmének és a boldogságnak a kereséséről és megértéséről szól. Gyermekek az illusztrációk segítségével megérthetik a sorok mögött rejlő tanulságokat, de felnőttek számára is jelentős üzenetet hordoz a történet.

 

Brooke Shields kedvenc könyve – Michael Cunningham: Az órák

          

A fotó forrása: wikipedia (Greg2600); libri.hu / kiadó: JAFFA KIADÓ

 

Brooke Shields első nagy sikerét A kék lagúna című filmmel érte el, bár már 11 éves kora óta szerepel filmvásznon, 11 hónapos kora óta pedig modellkedik. Könyvet is írt És hullott az eső – Szülés utáni depresszióm és boldogságom naplója – 2005 címmel. A színésznő szeret olvasni, nyilatkozatai során rendszeresen ajánl is könyveket, de egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a kedvence Michael Cunningham Az órák című könyve, amely 1998-ban jelent meg és azonnali világsikert hozott az írónak. Film is készült belőle 2002-ben Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével. Az író ma Greenwich Village-ben él, és a Columbia Egyetemen írást oktat.

Fülszöveg: "Három nő, három kor, három helyszín. Mindhárman élik a maguk életét, ám mindnyájuk számára elérkezik egy sorsfordító nap, amikor szembesülniük kell életük fájdalmas valóságával és önmagukkal. Mrs. Woolf: A második világháború idején a briliáns angol írónő, Virginia Woolf rodmelli otthonában egy reggel a Mrs Dalloway című regényén dolgozik, s éppen azt kell eldöntenie, életben hagyja-e főhősnőjét. Borzalmas fejfájás gyötri, hangok és árnyak ostromolják. Attól fél, hogy az őrület szélén áll... Mrs. Brow: Egy ötvenes évekbeli amerikai kisvárosban Laura Brown reggel, ébredés után a Mrs. Dallowayt olvassa. Laura második gyermekét várja, ám egyre inkább úgy érzi, nem a saját életét éli, csak eljátssza a jó háziasszony, az odaadó feleség és a szerető anya szerepét. Legszívesebben letépné arcáról a maszkot, s visszafeküdne olvasni... Mrs. Dalloway: A XX. század végének New Yorkjában Clarissa Vaughn éppen annak a barátjának, a halálos beteg Richardnak szervez partit, aki tréfásan mindig Mrs Dallowaynek szólította. Clarissa reggeli elintéznivalói közben a múlton és a jelenen töpreng, s mire elérkezik a parti ideje, a sejtelmek tragédiába torkollnak... Három nő és egy kivételes könyv, amelynek láthatatlan ereje időn és téren át kibogozhatatlanul összefonja sorsukat, azt üzenve, hogy az élet és az irodalom elválaszthatatlan, s minden mindennel összefügg.”

 

Chris Hemsworth kedvenc könyve – Mark Manson: A Lesz*rom rafinált művészete

           

A fotó forrása: libri.hu / kiadó:MAXIM KÖNYVKIADÓ; wikipedia (Gage Skidmore)

 

Chris Hemsworth a világ egyik legjobban fizetett színésze, aki színészi pályáját 2002-ben kisebb televíziós sorozatokban kezdte meg. 2004-től 2007-ig az Otthonunk című sorozatban szerepelt. Filmes karrierje 2009-ben indult el. Ekkor kapta meg első hollywoodi szerepét a Star Trekben. 2010-ben már főszerepet játszott Sean Bean oldalán a Ca$h – A visszajáró című amerikai krimiben. 2011-ben a Marvel-képregény alapján, Kenneth Branagh rendezésében készült Thor főszerepét játszhatta el. 2012-ben szintén Thor szerepében tűnt fel a Bosszúállókban. Ugyanebben az évben készült el a Hófehér és a vadász, amiben Kristen Stewart és Charlize Theron partnere. Szabadidejében sok mindent csinál szívesen, egyik kedvenc időtöltése az olvasás, kedvenc könyvének pedig egy újságírói kérdésre A Lesz*rom rafinált művészetét nevezte meg, Mark Mansontól.

Fülszöveg: "Több évtizede már mást sem hallunk, csak azt, hogy a gazdag és boldog élet titka a pozitív gondolkodás. ’Dugják fel a pozitivitást – mondja Mark Manson, a szupersztár blogger. – Lássuk be, az élet tele van szarral, és ezt tudomásul kell venni.’ Ha valami rossz, akkor így is-úgy is az. És ha az ember valamit nem tud, azt vállalnia kell. A szerző mindvégig kíméletlenül osztogatja a pofonokat olvasóinak, mindeközben nyers őszinteséggel, obszcén humorral és látszólagos nyegleséggel kifejti legfőbb elvét: az ember esendő és korlátolt – ’nem lehet mindenki különleges, a társadalomban vannak győztesek és persze vannak vesztesek, ami valahol tényleg tisztességtelen, és nem a te hibád.’ Ha valaki elfogadja a korlátait, akkor megtalálja azt az erőt, amire szüksége van. Hisz olyan sok minden van, amivel felesleges törődnünk. Csak rá kell jönnünk, mire érdemes az energiát fordítani, és mi az, ami teljesen lényegtelen. Így lehet átgondolni saját értékeinket és legfontosabb dolgainkat."

                                                       

Emily Meade kedvenc könyve – Melissa Broder: Halak

         

A fotó forrása: wikipedia (Emily Meade / Facebook); libri.hu / kiadó: PARK KÖNYVKIADÓ

 

Emily Meade a filmvásznon feltűnt a 12 – A romlás napjai (2010), a Vedd a lelkem! (2010), a Csajkeverők (2014), a Pénzes cápa (2016) és az Idegpálya (2016) című filmekben. Fontosabb televíziós szerepei voltak A hátrahagyottak (2014) és a Fülledt utcák (2017–2019) című sorozatokban. Emily Meade azt nyilatkozta kedvenc könyvéről, hogy csupán az elolvasása képes volt arra, hogy „megmentse” őt: „Ez határozottan megnyugtató, és sokféleképpen viszonyulok hozzá” – mondta.

Fülszöveg: "Lucy nem érzi jól magát a bőrében: kilenc éve írja Szapphóról szóló disszertációját, kapcsolata kihűlőfélben van. Amikor váratlanul szakít a barátjával, a mélypontot követően Los Angelesben élő nővére ráveszi, hogy töltse az ő házában a nyarat, és vigyázzon a kutyájára. Annika otthona egy gyönyörű üvegkocka Venice tengerpartján, de Lucy szorongása nem sokat enyhül, hiába Dominic, a feltétel nélkül ragaszkodó rókakopó, a kapcsolatfüggőket kezelő csoportterápia görög drámába illő női kórusa vagy éppen a sűrű Tinder-portyái. Azonban minden megváltozik, amikor egyik éjjel a sziklákon magányosan üldögélő nőt megbabonázza egy kísértetiesen vonzó úszó. Felfedezve, ki is ő valójában, a kapcsolatuk és Lucy elképzelése az igazi szerelemről gyökeresen átalakul. Melissa Broder mesterien vegyíti az érzékletes realizmust a szédítő képzelettel, a kacagtató őszinteséget a vérpezsdítő erotikummal. A Halak egy rögeszmés szerelem története, amelyben a másik puszta léte felborít mindent, amit a főhős gondolt szerelemről, vágyról és az élet értelméről.”

 

George Clooney kedvenc könyve – Lev Tolsztoj: Háború és béke

          

A fotó forrása: libri.hu / kiadó: AUKTOR KÖNYVKIADÓ, wikipedia (Nicolas Genin)

 

George Clooney egyik legnagyobb sikerét az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi című filmjével érte el, amely egy 1960-as mozi remake-je parádés szereposztással. Steven Soderbergh rendező az első szerepet neki osztotta ki, s aztán összegyűjtötte a sztárcsapatot – Brad Pitt, Andy García, Matt Damon és Julia Roberts. Mindenki a megszokott gázsijának töredékéért vállalta el a szerepet. Soderbergh következő produkciója, a Solaris remake-je főszerepére is őt bízta meg. A Coen testvérek filmjében eljátszott egy ügyvédet a Kegyetlen bánásmód című romantikus vígjátékban, majd elkészítette az Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét című filmet szintén a sztárcsapattal, amihez Catherine Zeta-Jones is csatlakozott. Következő szerepe a Sziriána volt, amiben egy sokat próbált CIA-ügynököt játszott. A szerep kedvéért több mint 15 kilót hízott egy hónap alatt, szakállat növesztett és megritkíttatta a haját. A forgatáson porckorongsérülést szenvedett. Alakítását a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjjal és Oscar-díjjal jutalmazták. A mai napig ő az egyetlen ember, akit 6 különböző kategóriában jelöltek Oscar-díjra. George Clooney-t már többször fotózták le könyvvel a kezében, ezért az feltételezhető volt korábban is, hogy szeret olvasni. A rendkívül elfoglalt filmsztárnak még arra is jutott ideje, hogy elolvassa Lev Tolsztoj 600 000 szavas klasszikusát, A háború és békét, ami végül a kedvence lett. Kijelentette azt, hogyha egyszer hajótörött lenne, és csak egyetlen egy regényt választhatna, akkor A háború és béke lenne az, amit magánál tartana. Annak ellenére, hogy akkoriban azzal viccelődött, hogy: "Ez egy hatalmas könyv, és lehet, hogy nincs benne sok vécépapír", mégsem csökken a rajongása Tolsztoj regénye iránt, mivel még Joseph Heller 22-es csapdájának készítésekor is ebből a történetből vette az inspirációt.

Fülszöveg: "1805, csillogó moszkvai és szentpétervári bálok, ifjonti szerelmek, boldogtalan házasságok. 1812, Napóleon hadserege betör Oroszországba. Tolsztoj regénye a világirodalom három legismertebb alakjának sorsát követi: Pjotr Bezuhov egy gróf törvénytelen gyermeke, akinek meg kell küzdenie az örökségéért, miközben a spirituális teljességre áhítozik. Andrej Bolkonszkij herceg hátrahagyja a családját, hogy harcoljon Napóleon ellen. Natasa Rosztova egy orosz arisztokrata szép, fiatal lánya, aki mindkét férfinak felkelti az érdeklődését. Miközben a francia hadsereg előrenyomul, Tolsztoj egészen különböző származású és hátterű figurák sorát mutatja be: parasztokat és nemeseket, civileket és katonákat. Mindannyiukban közös, hogy a korszakra, a történelmükre és kultúrájukra jellemző problémákkal szembesülnek. A regény előrehaladtával ezek a személyek túllépnek a bennük rejlő egyedi vonásokon, hogy ezáltal a világirodalom legemberibb és leginkább megindító jellemeivé válhassanak.”

 

 

Forrás:

redbookmag.com

proofreadingservices.com       

ranker.com

libri.hu

wikipedia

Felső kép: pixabay / PourquoiPas

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

Ma van a Könyvajándékozás Napja
Könyves hírek / Aktuális, Jeles napok
Ma van a Nemzetközi Könyvajándékozás Napja, ezért ajándékozz könyvet bárkinek – mert könyvet adni JÓ!
Dragomán György: A fehér király
Magyar kortárs irodalom, Regény
A regény a kortárs magyar irodalom legnagyobb nemzetközi sikere, eddig harminc nyelvre fordították le.
Tóth Krisztina: A majom szeme
Magyar kortárs irodalom, Szépirodalom
Tóth Krisztina szövevényes regényében egymást épp csak súroló életek tárulnak fel.
Murakami Haruki: Férfiak nő nélkül – 2015
Novellás kötet / Kisregény, Kortárs novellás kötet
Murakami novellahősei olyan férfiak, akiket elhagyott (vagy épp elhagyni készül) egy nő, ürességet hagyva maga után.
Stephen King : A ragyogás
Szórakoztató irodalom, Krimi / Thriller / Horror
Izgalmas alapötlet! Izgalmas helyszín! Izgalmas szereplők! Izgalmas lezárás! Mi az? Hát persze, hogy A RAGYOGÁS.
Adj egy könyvet ajándékba!
Gyermek és ifjúsági, Mesekönyvek
Február 14-e a NEMZETKÖZI KÖNYVAJÁNDÉKOZÓ NAP.
József Attila és a magyar költészet napja
Könyves hírek / Aktuális, Jeles napok
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.
Igazságok a Kis Hercegtől
Gyermek és ifjúsági, Klasszikus ifjúsági
Jól csak a szívével lát az ember...
Brandon Hackett: Az ember könyve
Magyar kortárs irodalom, Egyéb könyvek
Háromezer ember, akik most egy élő űrhajó belsejében utaznak, és egyre távolabb kerülnek a Földtől.

További 1001könyv cikkek »

 

....