A szeptemberi hónap Stephen Kingről szól

A szeptemberi hónap Stephen Kingről szól


Stephen King 1947. szeptember 21-én született, és ebben a hónapban négy könyv is megjelenik tőle, illetve róla. Ezért úgy döntöttem, itt az 1001 KÖNYV oldalon együtt ünneplünk mi is az íróval. A cikk végén pedig írok arról a két könyvről is, ami az író születésnapja körül érkezik. (A másik kettőről – ami egy sorozat két darabja lesz – egy másik írásomban beszélek.)

 

Röviden az íróról

Stephen King már hétéves korától kezdve írt történeteket. Nagy hatással voltak rá a gyermekkorában látott sci-fi- és fantasy-filmek, innen származik rajongása a horror műfaja iránt. 13 éves volt, amikor rábukkant egy dobozra, tele édesapja befejezetlen kézirataival, melyek leginkább horror- és fantasy-történetek voltak. Önéletrajzi művében azt írja, hogy ez az esemény fiatalkorának meghatározó élménye volt. Első történetei 19 éves korában jelentek meg, a Comics Review magazinban. King első regényének megjelenése óta nagy hatást gyakorol a kortárs amerikai irodalomra, a horror műfajának koronázatlan királyaként szokták emlegetni. Jelentős hatása van az amerikai filmiparra is, hiszen néhány kivétellel az összes művéből készült tévé- vagy mozifilm, illetve sorozat.

Elmondása szerint a leginkább Richard Matheson hatott rá, de jelentős olvasási élményt jelentettek Ray Bradbury, Howard Phillips Lovecraft, Bram Stoker, Edgar Allan Poe, Shirley Jackson és John D. MacDonald művei is. Arra a kérdésre, hogy melyik művet írta volna meg szívesen az irodalomtörténetben, King egyszer azt felelte, hogy William Golding 1954-ben megjelent regényét, A Legyek Urát.

King karrierje első kiadott regénye, a Carrie (1974) óta töretlen, ám az irodalom-kritikusok ezzel a művel egy csapásra beskatulyázták őt a horror műfajába, pedig a későbbiek során elsősorban a hétköznapi amerikai emberek jellemábrázolásával és az amerikai (főleg a Maine-állambeli) kisvárosok pontos megrajzolásával hívta fel magára a figyelmet. Szinte évente jelentkezett új regénnyel, majd 2002-ben bejelentette, hogy kicsit visszavesz a tempóból, és nem jelenteti meg minden elkészült művét.

King eddigi életműve tartalmazza a fantasy elemeit is, mint például A sárkány szeme (1984) vagy A Talizmán (1984, társszerző: Peter Straub) című regénye, de ide sorolhatjuk a A Setét Torony (1982–2012) című nyolckötetes fantasy/sci-fi/western-ciklust is, amelyet általában életművének központi témájaként emlegetnek, és amelyet bevallottan J. R. R. Tolkien és A Gyűrűk Ura című mű inspirált. S amit szintén újra kiad az EURÓPA KÖNYVKIADÓ, várható megjelenés: első négy kötet 2023. november 15-éig, utolsó négy kötet: 2024. május 31-éig jelenik meg. Az első két kötet már szeptemberben a könyvesboltokba kerül.

Kingről köztudott, hogy fontosnak tartja az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket műveiben. Könyvei nagyrészt Maine államban játszódnak, bár olykor fiktív településeken, például Castle Rock városában. Művei rengeteg ponton találkoznak egymással, sok nyílt és rejtett kapcsolódási pont, átfedés van az írásai között, amelyeknek köszönhetően eddigi életműve számtalan spekulációra, találgatásra ad lehetőséget, és mindig újabb és újabb érdekességekkel szolgál.

Köteteiben rengeteg utalás található az amerikai történelemre és kultúrára is. Visszatérő eleme írásainak a vietnámi háború, a rasszizmus, az erőszak és a természetfeletti jelenségek.

Műveiben gyakran író játssza a főszerepet, így például Jack Torrance A ragyogásban, Paul Sheldon a Tortúrában, vagy Mike Noonan a Tóparti kísértetekben. Ez azzal magyarázható, hogy meglátása szerint az íróknak leginkább arról a közegről kell írniuk, amit a legjobban ismernek.


A szeptemberben megjelenő két könyv

1. TÜNDÉRMESE

A fotó forrása: libri.hu / kiadó: EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT

 

Az EURÓPA KÖNYVKIADÓ KFT kiadásában 2023. szeptember 20-án jelenik meg várhatóan Stephen King fantasy témában íródott könyve. Amit eddig tudni róla: „A legendás történetmondó, Stephen King képzelete legmélyebb kútjába merül alá ebben a varázslatos regényben. A Tündérmese csodálatos és káprázatos regény, amely megható tisztelgés Lovecraft, Ray Bradbury, C. S. Lewis és a fantasztikum számos más szerzője előtt. Kiválóan ötvözi Óz Smaragdvárosát a Grimm fivérek meséivel és az üveghegyen túl is rettegve hallgatott gótikus rémtörténetekkel. Lenyűgöző esti mese Stephen King jól ismert szórakoztató és félelmetes stílusában.
Charlie Reade egy átlagos középiskolás srác, remekül baseballozik, a focicsapat egyik legjobb játékosa, és szorgalmas tanuló. De nagy terhet cipel a vállán. Édesanyja hétéves korában életét vesztette egy autóbalesetben, az apját pedig a gyász és a bánat az ivásba száműzte. A fiúnak túl hamar kellett megtanulnia, hogyan vigyázzon magára - és a lassan felépülő apjára. Évekkel később Charlie egy nap találkozik a környékükön élő, egykoron szebb napokat megélt Radar nevű kutyával és magának való, idős gazdájával, Howard Bowditchcsal, mikor megmenti a nagy házában remeteként élő öregembert. A gondoskodó Charlie végül ápolóként marad Mr. Bowditch mellett, és közben nemcsak az idős férfihoz kerül közelebb, hanem teljesen szívébe zárja Radart. Amikor Bowditch váratlanul meghal, Radart és a vagyonát is a fiúra hagyja, valamint egy rejtélyes magnókazettát, amelyen elmeséli különös, senki által nem ismert történetét. És hogy milyen titokzatos világot rejt a zárt fészer a hátsó udvaron. Charlie-nak végül alá kell szállnia a különös országba, hogy megmentse beteg kutyája életét, és megküzdjön e másik világot elátkozó gonosszal.”

 

2. Bev Vincent: Stephen King – MUNKÁI, ÉLETE, INSPIRÁCIÓI

A fotó forrása: libri.hu / kiadó: GABO KÖNYVKIADÓ ÉS KERESKEDELMI KFT

 

A GABO KÖNYVKIADÓ gondozásában jelenik meg várhatóan szeptember 25-én ez a régóta várt könyv. Amit a könyvről tudni lehet: „A könyv megismertet Stephen King műveinek evolúciójával, illetve az őt ért hatásokkal közel ötvenéves pályafutása alatt, és rávilágít arra, hogy írásainak témái miképpen reflektáltak a változó időkre és életének főbb eseményeire. Az író személyes gyűjteményéből származó archív fotókkal és dokumentumokkal kiegészített kronológiai visszatekintés rálátást enged a regényei, kisregényei, novellái és feldolgozásai mögött megbúvó történetekre. King munkái (köztük olyan elismert, szenzációs sikert arató művek, mint az Az és a Carrie) évtizedeken át állták az idő próbáját. Küzdelmeinek, diadalainak, bestsellereinek, kevéssé ismert történeteinek, együttműködéseinek és sok minden másnak a története tökéletes kiegészítője lehet bármelyik Stephen King-rajongó gyűjteményének. Ünnepeljük együtt a népszerű szerzőt, a horror királyát ezzel az informatív és szórakoztató betekintéssel legikonikusabb művei mélyére, illetve abba a kultúrába, amelyben létrehozta őket.”

 

Én már mindkét könyvet nagyon várom.

 

 

Forrás:

gabo.hu

europakiado.hu

libri.hu

wikipedia

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....