Agatha Christie titokzatos eltűnése

Agatha Christie titokzatos eltűnése


A „krimi koronázatlan királynője”, Agatha Christie igen termékeny és népszerű írónő volt, 66 detektívregényt és 14 novellagyűjteményt is írt. Az olvasók mind a mai napig szívesen olvassák Miss Marple és Hercule Poirot kalandjait. Mai írásomban a legérdekesebb és legmisztikusabb történetet osztom meg az írónőről, ami akár valamelyik regényébe is bekerülhetett volna. Hiszen, mint kiderült, kalandok és rejtélyek nemcsak az Agatha Christie könyvekben voltak, hanem a hétköznapi életében is. Amnézia történt az írónővel, vagy csupán álhír volt az eltűnéséről szóló hír?

 

A Christie-k nehéz házassága

Bár írásaiban sikeres volt, házassága nem sikerült annyira jól. Agatha Miller 1912-ben találkozott Archibald „Archie” Christie-vel. A férfi képzett pilóta volt, akit az első világháború kitörésekor Franciaországba küldtek, 1914-ben.

A háború után Agatha és Archie Londonba költöztek, és ott a Légügyi Minisztériumban dolgoztak. Amikor Agatha sikeres lett írásaival, átköltöztek Berkshire-be és úgy tervezték, itt nevelik fel akkor már hétéves kislányukat, Rosalindot.

 

Agatha and Rosalind Christie, 1924. Fotó: API / Getty Images

 

Habár anyagilag nem szenvedtek hiányt, hiszen Agatha sikert ért el írásaival és férje is dolgozott, mégis az írónő igyekezett szerényen élni. Valószínűleg azért lépett a spórolás útjára, mert ő maga szegénységben nőtt fel, és nem akart újra nehéz helyzetbe kerülni. Hogy emiatt-e, vagy más oka volt, azt nem tudni, de férje, Archie hamarosan viszonyba kezdett 25 éves titkárnőjével, Nancy Neale-lel, s nem voltak túlságosan diszkrétek, mert rövid idő múlva a kapcsolatról Agatha is tudomást szerzett. Archie 1926. augusztusában úgy döntött, hogy el akar válni.

 

Az ismert szerző eltűnik

1926. december 3-án este Archie úgy tervezte, hogy Nancy-vel tölti a hétvégét és emiatt Agatha-val hatalmas vitába keveredett. 21.30-kor a férfi elment, Agatha pedig lányának Rosalind-nak jó éjszakát kívánt, majd írt egy levelet a titkárnőjének. Abban az állt, hogy nem tér vissza.

Csak néhány dolgot vitt magával, és autójába ülve elhajtott.

 

 

Fotó: Hulton Archive / Getty Images

 

Másnap reggel a helyi hatóságok felfedeztek egy Morris Cowley autót a Newlands Corner természetvédelmi területen, a Surrey megyében található Guildfordban. A bokrok között volt és nem tudni miért, de letért az útról. A fényszórói világítottak, találtak benne néhány tárgyat, amiről megállapították, hogy az autó Agatha Christie-é.

 

Országos keresés indul az írónő felkutatására

Agatha eltűnése hozta a sztorikat a címlapon. William Joynson-Hicks belügyminiszter gyors válaszokat akart, és emiatt folyamatosan sürgette a rendőrséget. Egy helyi újság 100 font jutalmat ajánlott fel annak, aki nyomra vezeti a rendőröket, hogy minél hamarabb megtalálják az írónőt. Gyanúsított volt a hűtlen férj, Archie, és kedvese, Nancy Neale is, akiket folyamatosan megfigyeltek. De a nyomozás itt nem ért véget, tovább kutattak.

 

 

A rendőrség épp felfedezi Agatha eltűnését. Fotó: H.F. Davis / Getty Images

 

1000 rendőr, 15 000 önkéntes, és több repülőgép bevonásával keresték az eltűnt írónőt, akit minden erőfeszítés ellenére sem sikerült megtalálni. A szerzőtárs, Sir Arthur Conan Doyle egy médium segítségét is kérte, de ő sem tudta megfejteni a rejtélyt.

Három nappal később Agatha Christie sógora levelet kapott az írónőtől és kiderült, hogy az eltűnése másnapján lett feladva a levél, így némileg megnyugodtak a kedélyek: az írónő él. Ebben az állt, hogy Agatha elutazott Yorkshire-be, az ottani gyógyfürdőbe „pihenni és gyógyulni”. A nyomozók hamisnak gyanították a levelet, de aztán kiderült, hogy nem ez volt az egyetlen levél, amit Agatha elküldött.

 

 

A rendőrség egy kikötőben keresi Agatha-t. Fotó: Bettmann / Getty Images

 

1926. december 11-én a New York Times arról számolt be, hogy Agatha három levelet hagyott maga után: a sógorának címzett levél mellett Archie és a titkárnője is kapott egyet-egyet. Míg a titkárnőjének küldött levél csak a terveit részletezte, az Archie-hoz elért levél tartalma máig ismeretlen, mivel a férfi nem volt hajlandó átadni azt a hatóságoknak, és inkább felgyújtotta.

 

Agatha Christie-t pontosan azon a helyen találják, ahol mondta

Agatha Christie-t 1926. december 14-én, élve, a Yorkshire-i Harrogate-ben lévő Hydropathic Hotelben találták meg. A felfedezésre azután került sor, hogy a szálloda egyik alkalmazottja felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, mondván, hogy van náluk egy Mrs. Theresa Neale nevű vendég a dél-afrikai Fokvárosból, aki hasonlít az eltűnt íróra.

Archie Yorkshire-be utazott, és leült a szálloda ebédlőjében, ahol nézte a feleségét, aki egy másik asztalnál ült, és olyan újságot olvasott, amelynek címlapján az ő fényképe volt. Odament hozzá, és a szemtanúk szerint: a nő nem ismerte fel a férfit, akivel akkor már 12 éve házasságban élt.

 

 

Hydropathic Hotel Harrogate-ben, 1890. Fotó: Hulton Archive / Getty Images

 

1926. december 15-én Agatha elment a nővéréhez a Cheadle-i Abney-kastélyba, ahol elrejtőzött, a kapukat bezárták, a telefont kikapcsolták.

 

Még több találgatás

Soha nem derült ki, miért tűnt el Agatha Christie. Archie szerint amnéziában szenvedett, valószínűleg autóbalesete következtében kapta. Sokakat megdöbbentett az a tény, hogy Agatha a „Neale” vezetéknevet választotta új fedőnevének, de Archie azt állította, hogy a név semmit nem jelentett feleségének akkori állapotában.

Laura Thompson életrajzíró úgy véli, hogy Agatha Christie idegösszeomlást kapott, amit férje hűtlensége és anyjának halála okozhatott, és ezért ment el. Thompson meggyőződése, hogy az írónő nem tudta uralni érzelmeit.

 

 

Agatha, 1925. Fotó: Central Press / Getty Images

 

A nyilvánosság elmélete szerint Agatha eltűnése nem volt más, csak reklámfogás. Hónapokkal korábban jelent meg ugyanis Az Ackroyd-gyilkosság című könyve és úgy gondolta az írónő, hogy ezzel növelheti az eladásait. De mások azt gondolták, hogy csupán nyilvánosan meg akarta férjét, Archie-t szégyeníteni és azért tűnt el néhány napra. Egyik elmélet sem állta meg azonban a helyét. Sokak szerint Az Ackroyd-gyilkosság már népszerű volt az írónő eltűnése idejében, tehát nem volt szükség arra, hogy egy ingyen cirkuszt csináljon.

 

Agatha részletezi a saját verzióját

Agatha Christie ritkán beszélt eltűnéséről. Egyetlen erről szóló interjújában egyetértett férjével, mondván, hogy az autóbaleset következtében memóriavesztést szenvedett. Elárulta, hogy álmatlanságban és depresszióban szenvedett az eltűnése előtt, és az adott napon öngyilkossági gondolatai is támadtak.

 

 

Agatha, 1946. Fotó: Bettmann / Getty Images

 

Eltűnése napján, korábban elhajtott a Newlands Quarry mellett, és megfordult a fejében, hogy véget vet ennek az egésznek. Rosalind azonban vele volt, ezért meggondolta magát és nem tett semmit. Aznap este azonban visszatért egyedül a környékre, és lehajtotta az autót az útról. Elveszítette uralmát a jármű felett, nekiütközött a korlátnak, beverte a fejét. Ezek után Agatha emlékezete ködös, nem nagyon emlékszik sok mindenre. Rémlett, hogy megérkezett a Waterloo pályaudvarra, és ott kapcsolatba lépett az ottani alkalmazottakkal. Meglepődött viszont, hogy senki sem emlékezett rá, pedig sár és vér borította. Amikor megérkezett a szállodába, azt hitte, ő a dél-afrikai Theresa Neale asszony. Miközben az eltűnéséről olvasott az újságban, megdöbbentette, hogy hasonlít Agatha Christie-hez, de azt feltételezte, a szerző meghalt a balesetben.

Annak ellenére, hogy közvetlenül Agatha mesélte el ezt a történetet, sokan nem hitték el. Kérdezték tőle, hogy engedhette meg magának a szállodában való több napos tartózkodást, és az is furcsa volt, hogy képeket nézett magáról anélkül, hogy mondjuk megpróbált volna valakivel kapcsolatba lépni, ha már neki is gyanús volt a helyzet. Az előbbi kételkedésre válaszolva az írónő elmondta, hogy legalább 60 fontot magával vitt, mikor elhagyta a házat, ez pedig akkoriban nagyon szép összeg volt, ma 3000 fontnak felel meg.

 

 

Agatha Christie, 1950. Fotó: PA Images / Getty Images

 

Az, hogy pontosan mi történt 1926. december 3-án valószínűleg sosem fogjuk megtudni. Agatha Christie 1976-ban meghalt anélkül, hogy újabb részleteket árult volna el az eltűnéséről.

 

Ez az írás eredetileg a Napi1Story magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi érdekes történetet is elolvashatod.

 

Forrás:

thevintagenews.com

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....