Hosszú könyves kihívás 2024

Hosszú könyves kihívás 2024


Több embertől is hallottam már, hogy egy könyv IDEÁLIS oldalszáma nagyjából 300 és 400 oldal között helyezkedik el. Az ennél hosszabb könyvek olvasásába már sokan félnek belevágni. Nekem viszont erről egészen más a véleményem, hasonlóan érzek, mint Bux Barnabás Boldizsár A Végtelen történet-ben. Ha esetleg nem tudod, miről beszélek, vagy nem emlékszel a könyv e részére, akkor itt elolvashatod az ezzel kapcsolatos részt:


„Rejtélyes valami az emberi szenvedély, és a gyermekeknél sincs másképp, mint a felnőtteknél. Akiket megszállt, nem találnak rá magyarázatot, akik viszont soha nem éltek át semmi ilyesmit, azok nem értik meg. Vannak emberek, akik kockára teszik az életüket, hogy meghódítsanak egy hegycsúcsot. Senki, még talán ők maguk sem tudják igazán megmagyarázni, miért. Mások tönkreteszik magukat, hogy megnyerjék a szívét egy bizonyos személynek, aki tudni sem akar róluk. Megint mások azzal pusztítják el magukat, hogy nem tudnak a gyomor örömeinek ellenállni – vagy annak, amit az ital nyújt. Egyesek minden vagyonukat odadobják, hogy szerencsejátékban nyerjenek, vagy mindent feláldoznak egy rögeszméért, ami soha nem valósul meg. Vannak, akik azt hiszik, hogy csak akkor lennének boldogok, ha máshol élnének, mint ahol éppen vannak, s ezért egész életükön át ide-oda utaznak a világban. S akadnak egynéhányan, akik nem nyugszanak addig, amíg hatalomhoz nem jutnak. Egyszóval, annyiféle szenvedély létezik, ahányféle ember.

Bux Barnabás Boldizsár szenvedélye a könyv volt.

Aki nem tudja, mi az, egész délutánokon át égő felborzolt hajjal ülni egy könyv előtt, és olvasni, olvasni, míg az ember elfelejti a körülötte levő világot, meg azt is, hogy éhes vagy fázik…

Aki nem tudja, mi az, zseblámpa titkos fényénél olvasni a takaró alatt, mert apa vagy anya vagy más aggodalmaskodó személy lekattintotta a villanyt azzal a jó szándékú megokolással, hogy ideje lenne már aludni, mert hiszen reggel korán kell kikászálódni a dunyha alól…

Aki nem tudja, mi az, nyíltan vagy titokban könnyeket oltani, mert egy csodálatos történet véget ért, és el kell búcsúzni azoktól a szereplőktől, akikkel együtt az ember annyi kalandot élt át, akiket szeretett és csodált, akikért aggódott és akikért reménykedett, és akiknek társasága nélkül az élet üresnek és értelmetlennek tetszik...

Aki nem ismeri mindezt tapasztalásból, nos, az valószínűleg nem fogja megérteni, amit most Barnabás cselekedett.

A könyv címére meredt, és hol melege lett, hol pedig kilelte a hideg. Ez, pontosan ez volt az, amiről már olyan sokszor álmodott és amire vágyódott, mióta elfogta a szenvedély: Olyan történet, aminek soha nincs vége! A könyvek könyve!”

Michael Ende: A Végtelen történet

 

Szóval, én az a kategória vagyok, aki legszívesebben a 600 oldalnál hosszabb könyveket emeli le a polcáról, mert így a szereplők sokáig velem maradhatnak. Az olvasási élmény sokáig kitart. Egy rövid időre elhiszem, hogy a történetnek sosem lesz vége. Ezért úgy döntöttem, 2024 nálam a hosszú könyvek éve lesz. Olyan történeteket választottam ki, amiket idén mindenképpen szeretnék elolvasni. Összesen öt ilyen könyv került a listámra, öt különböző témában, és öt különböző műfajban. Mutatom is őket.

 

1. Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol trilógia (1-3. rész)

I. Menny és pokol, II. Az angyalok bánata, III. Az ember szíve

Oldalszám: 1156 oldal; műfaj: szépirodalmi regény; kiadó: JELENKOR

Ez a könyv már nagyon-nagyon régóta a várólistámon van, de eddig valamiért nem sikerült elolvasni. Na majd most idén, hiszen az évet mindjárt vele indítom, a Menny és pokol című első résszel kezdem 2024-et. 

Tartalom: Valahol ​Izlandon, valamikor az előző század elején a jeges fjordok felett a hófúvásban egy apró, törékeny fiú küzdi magát előre. Hátizsákjában egy verseskötettel, ami nemrég a legjobb barátja halálát okozta a viharos tengeren. A fiú azt tervezi, hogy miután visszajuttatta a könyvet az eredeti tulajdonosához, ő maga is csatlakozik a barátjához a holtak birodalmában. Ám az élet, úgy tűnik, nem adja ilyen könnyen magát. Egy váratlan találkozás, egy kedves szó és néhány meleg takaró esélyt ad az életben maradásra. De vajon visszatalálhat-e valaki az élők közé, aki már mindent elveszített? Lehet-e újra családja annak, aki azt hitte, senkije sincs? És vajon túléli-e, ha újonnan megtalált otthonát később mégis ott kell hagynia egy olyan küldetésért, ami könnyen lehet, hogy az életébe kerül? Jón Kalman Stefánsson elementáris erejű, költői szépségű elbeszélése három köteten át meséli el a hóviharokkal birkózó, élők és holtak világa között imbolygó fiú történetét. Olvasás közben feltárulnak előttünk az 1900-as évek elejének mindennapjai a gleccserek árnyékában, ahol a mindenható kereskedők, sorsüldözte hajóskapitányok és zaklatott lelkű tiszteletesek mellett a szegények és a nők csak mellékszereplői lehettek a sziget nagy történetének; Stefánsson azonban épp az ő hangjukon, az ő szemszögükből mutatja be ezt a távoli, kíméletlen és mégis lélegzetelállító szépségű vidéket.

 

2. Stephen King: Tündérmese

Oldalszám: 640 oldal; műfaj: fantasy, kiadó: EURÓPA

Nincs olyan év, hogy ne olvasnék Stephen Kingtől valamit. A 2023-as évben nem is egy olyan történetet ismertem meg, ami Kingtől származik. Ez volt a 11.22.63, A halálsoron és a Christine. Ráadásul A halálsoron 2023 legjobb könyve is lett nálam. Idén a választásom egy 2023-as megjelenésű könyvre, a Tündérmesére esett. (Bár előtte sokat gondolkodtam azon, hogy a nyolc részes A setét torony sorozatot olvassam-e inkább. Talán még az is belefér.)

 

 

Tartalom: A legendás történetmondó, Stephen King képzelete legmélyebb kútjába merül alá ebben a varázslatos regényben. A Tündérmese csodálatos és káprázatos regény, amely megható tisztelgés Lovecraft, Ray Bradbury, C. S. Lewis és a fantasztikum számos más szerzője előtt. Kiválóan ötvözi Óz Smaragdvárosát a Grimm fivérek meséivel és az üveghegyen túl is rettegve hallgatott gótikus rémtörténetekkel. Charlie Reade egy átlagos középiskolás srác, remekül baseballozik, a focicsapat egyik legjobb játékosa, és szorgalmas tanuló. De nagy terhet cipel a vállán. Édesanyja hétéves korában életét vesztette egy autóbalesetben, az apját pedig a gyász és a bánat az ivásba száműzte. A fiúnak túl hamar kellett megtanulnia, hogyan vigyázzon magára – és a lassan felépülő apjára. Évekkel később Charlie egy nap találkozik a környékükön élő, egykoron szebb napokat megélt Radar nevű kutyával és magának való, idős gazdájával, Howard Bowditch-csal, mikor megmenti a nagy házában remeteként élő öregembert. A gondoskodó Charlie végül ápolóként marad Mr. Bowditch mellett, és közben nemcsak az idős férfihoz kerül közelebb, hanem teljesen szívébe zárja Radart. Amikor Bowditch váratlanul meghal, Radart és a vagyonát is a fiúra hagyja, valamint egy rejtélyes magnókazettát, amelyen elmeséli különös, senki által nem ismert történetét. És hogy milyen titokzatos világot rejt a zárt fészer a hátsó udvaron. Charlie-nak végül alá kell szállnia a különös országba, hogy megmentse beteg kutyája életét, és megküzdjön e másik világot elátkozó gonosszal.

 

3. Colleen McCullough: Tövismadarak

Oldalszám: 892 oldal; műfaj: lektűr; kiadó: EURÓPA

Ez a könyv már nagyon régen fent van a várólistámon, főként azért, mert a történetet is csak kicsit ismerem. Én ugyanis nem láttam a filmből készített sorozatot, illetve korábban a könyvet sem olvastam. De majd idén. A Tövismadarak ugyanis felkerült az öt – 2024-re tervezett – hosszú olvasmányom közé.

 

 

Tartalom: "A mondabeli tövismadár csak egyetlen egyszer énekel életében, de akkor szebben, mint a föld bármilyen más teremtménye. Ahogy elhagyja fészkét, egy tövises fát keres, és nem nyugszik, amíg rá nem talál. Akkor az ádáz ágak között rázendít dalára, és fölnyársalja magát a leghosszabb, leghegyesebb tövisre."

A Cleary család története Új-Zélandon kezdődik és Ausztráliában folytatódik, ahonnan csak a második világháború szörnyű eseményei sodornak el egy-egy családtagot a jó öreg Európába. Az anya, Fee erős egyénisége szilárd erkölcsi alapon áll, mindent megtesz családjáért, élete a kötelességteljesítés mintaképe. Gyermekeit mégsem tudja megóvni a keserves csalódásoktól, és a ragyogó napsütötte táj is kiszámíthatatlanul szeszélyes – hirtelen támadt kegyetlen bozóttűz ragadja el egyik fiát. Fee mellett a másik női főszereplő: Meggie, a leánya. Ők mindketten tövismadarak. Életük a sors különös játéka folytán hasonlóvá válik egymáshoz, mindketten olyan férfit szeretnek, akitől a társadalom elválasztja őket, s a szerelmükből született gyermekek feje fölött a tragédia sötét árnya lebeg.

Az ausztrál írónőnek ez a múlt században játszódó műve családregény. Javarészt egy csodálatos ausztráliai birtokon, Droghedán játszódik. A családot az erős egyéniséggel megáldott anya tartja össze, aki mintha egész életében egy régi szenvedélye miatt vezekelne. Colleen McCullough regényéből a nyolcvanas években emlékezetes tévéfilmsorozat készült.

 

4. Thomas Harris: Hannibal-sorozat (1-4. rész)

I. A vörös sárkány, II. A bárányok hallgatnak, III. Hannibal, IV. Hannibal ébredése

Oldalszám: 1450; műfaj: thriller; kiadó: GENERAL PRESS

Könyvenként a Hannibal-sorozat nem hosszú, hiszen egy-egy könyv 300-400 oldal között van. Viszont én egymás után tervezem elolvasni mind a négy Hannibal történetet, mert ez korábban valamiért elmaradt, és így simán elfér a hosszú könyves kihívás listámon.

 


Tartalom (1. rész): Az első kötetben dr. Hannibal Lecter első ízben lép a színre. Will Graham csaknem az életével fizet, amikor elkapja a veszélyes őrültet, a ,,Kannibál Hannibal" néven elhíresült dr. Lectert, ezért úgy dönt, hogy otthagyja az FBI-t, és teljesen új életet kezd. Egy szigeten, Marathonon tölti a mindennapjait, amíg Jack Crawford, az FBI különleges ügynöke fel nem keresi, hogy a segítségét kérje. Birminghamben és Atlantában az otthonukban, azonos körülmények között gyilkolnak meg két családot. A gyilkos összetöri a házban lévő tükröket, és annak a darabjait használja fel a tettéhez. Crawford tisztában van vele, hogy ha valaki, akkor a különleges képességekkel megáldott Will lehet az, aki el tudná kapni a pszichopatát. Ő ugyanis akár a legapróbb nyomokból is képes megfejteni, hogyan gondolkozik az elkövető. Will képtelen nemet mondani. Kisvártatva már a halott család üres házában áll... és a gyilkos helyébe képzeli magát. Megkezdődik a hajsza az idővel, hiszen a Vörös Sárkány már kiszemelte a soron következő áldozatát. Ráadásul ahhoz, hogy célt érjen, Willnek dr. Lecterrel is együtt kell működnie.

Tartalom (2. rész): Pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben és izgalomban az FBI viselkedéstudományi részlegét. ,,Buffalo Bill" egy bizonyos nőtípust keres és cserkész be könyörtelenül, hogy sajátos céljainak megfelelően használja majd fel őket, egész pontosan a bőrüket. Különös névjegyet hagy az áldozatai torkában: az átváltozás jelképét, a hátborzongatóan csodálatos halálfejes pillangó gubóját... A gyilkos utáni hajsza során Clarice Starling FBI-gyakornok is fontos feladatot kap. Meg kell látogatnia és ki kell faggatnia valakit, aki talán még a keresett személynél is veszedelmesebb, éppen ezért szigorú biztonsági őrizetre szorul. Ám csak ő, az elmegyógyintézetben őrzött őrült zseni, dr. Hannibal Lecter segíthet nekik: egyedül ő ismeri ,,Buffalo Bill"" és a halálfejes pillangó titkát... De vajon hajlandó lesz-e beszélni? Ha igen, mikor és kinek? Az idő sürget – a következő áldozat pedig már a gyilkos fogságában várja a szörnyű halált...

Tartalom (3. rész): Hét év telt el azóta, hogy a rettegett pszichiáter és sorozatgyilkos, dr. Hannibal Lecter megszökött a fogvatartóitól. Hét éve annak is, hogy Clarice Starling, az FBI különleges ügynöke a segítségét kérte Buffalo Bill elfogásában, és utoljára látta őt. Noha az FBI mindent megtesz, hogy kézre kerítse Lectert, eddig még nem jártak sikerrel. És nem ők az egyetlenek, akik el akarják kapni a pszichiátert. Mason Verger, Hannibal egyetlen még élő áldozata megfogadta, hogy kegyetlen bosszút áll mindazért, amit Lecter tett vele. Vagyona és hatalma birtokában minden rendelkezésére álló eszközt bevet, és úgy tűnik, nem is reménytelenül bízik a sikerben. Starling és Verger egyaránt sajátos módszerrel igyekszik a pszichiáter nyomára bukkanni. Hannibal különc ízlését igyekeznek követni: mindazt, amit és akit igazán kedvel. De vajon ki lesz az üldöző és az üldözött ebben a hajszában? És végül kinek lesz lehetősége kiélvezni a siker minden ízét és zamatát?

Tartalom (4. rész): Egy néma kisfiú a hóesésben, lánccal a nyaka körül – Hannibal Lecter egy kelet-európai lidérces álomból lép elénk. A második világháború borzalmai után Robert Lecter, a híres festő egy szovjet árvaházban talál rá az unokaöccsére, és Franciaországba viszi. Párizsban Robert és egzotikus származású felesége mindent megtesz Hannibal felépüléséért. Lady Muraszaki hatására a fiú megtalálja önmagát, a művészetre és a tudományra is fogékony ifjú az orvosi egyetem legfiatalabb hallgatója lesz. Hannibal reményteli jövő előtt áll, a tragikus múltja, a családja elvesztése azonban megmérgezi a jelenét; egy kedves régi gyerekdal és hiányos emlékezetének fel-felbukkanó rémképei kísértik. Idővel be kell látnia, hogy a múlt elől nem menekülhet, a kísérteteitől pedig csak úgy szabadulhat, ha leszámol velük. A túlélésért nagy árat fizet: felnőve egyetlen emberi szenvedélye marad – a bosszú. A világirodalom egyik legkegyetlenebb fenevada szenvedésből születik.

 

5. Edward Rutherfurd: New York

Oldalszám: 800 oldal; műfaj: történelmi regény; kiadó: ALEXANDRA

Edward Rutherfurd sorozatának egyik darabja ez, amely különböző városokról szól. Így London, Dublin, Ruszka és Párizs is helyet kap a sorozat egy-egy részeként. Engem mégis New York érdekességei, szokásai, történelme érdekelt az összes közül leginkább, ezért egy vásárlási ajándékutalványból ezt a kötetet rendeltem meg. Nem a hosszúsága miatt állt eddig a polcomon, hanem mert mindig akadtak olyan történetek, új regények, amikre kicsit jobban kíváncsi voltam. De idén végre a New York is helyet kap az olvasásra váró könyveim listáján, hiszen 2024-ben terveim szerint ezt a történetet is megismerem.

 

 

Tartalom: New ​York a világ egyik legizgalmasabb és legösszetettebb városa. Az amerikai álom és a szabadság szimbóluma. Ennek a városnak az életét meséli el Edward Rutherfurd nagyszabású, három és fél évszázadon átívelő regénye. A történet nyomon követi New York küzdelmeit és felemelkedését az alapítástól kezdve egészen 2001. szeptember 11-ének mindent megrázó tragédiájáig. A hajdani szerény halászfaluból a szemünk láttára fejlődik ki a minden képzeletet felülmúló metropolisz, milliónyi ember otthona. Közülük is kitűnik a Master család, akik a puritán ősök letelepedésétől fogva igyekeznek talpon maradni a függetlenségi harcok, pénzügyi válságok és bandaháborúk okozta viharokban. Az egymást követő generációk eltérő sorsa és sokféle küzdelme lenyűgöző részletességű tablóvá áll össze, amely méltó ahhoz a sokszínűséghez és mozgalmassághoz, ami New Yorkot mindig is egyedülállóvá tette.

Rutherfurd regénye nem pusztán egyszerű városrajz, hanem családok, emberek sorsának finom érzékenységgel megrajzolt krónikája. A város története ugyanis a benne élő emberek történetéből íródik, szorgos polgárok, gátlástalan pénzemberek, jobb sorsra érdemes emigránsok életéből, akik szerettek és gyűlöltek, örültek és elbuktak ebben a sosem alvó, gigászi vadonban.

 

 

Forrás:

Könyvek tartalma és könyves képek: libri.hu

Felső kép: pexels.com

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

Colleen McCullough: Tövismadarak
Szórakoztató irodalom, Családregény
"A mondabeli tövismadár csak egyetlen egyszer énekel életében, de akkor szebben, mint a föld bármilyen más teremtménye."
Az első betiltott könyv a történelemben
Blog, Könyves cikkek
Melyik volt az első betiltott könyv? Mai írásomban erről lesz szó.
Négy Stephen King könyv, ami FANTASY
Szórakoztató irodalom, Kortárs világirodalom
A nagy Stephen King rajongók tudják, hogy az író nemcsak horror műfajban alkot.
Világok, ahol nem lenne jó élni
Szórakoztató irodalom, Sci-fi / Fantasy / Disztópia
9 disztópikus könyv, ami SAJNOS egyre jobban hasonlít mostani világunkhoz.
Ma van a Könyvajándékozás Napja
Könyves hírek / Aktuális, Jeles napok
Ma van a Nemzetközi Könyvajándékozás Napja, ezért ajándékozz könyvet bárkinek – mert könyvet adni JÓ!
James M. Barrie: Pán Péter
Gyermek és ifjúsági, Klasszikus ifjúsági
Gyermekként megismerjük a kisfiút, aki sosem nő fel, de aztán felnőttként elfelejtjük őt.
A szeptemberi hónap Stephen Kingről szól
Szórakoztató irodalom, Kortárs világirodalom
Nemcsak a születésnapját ünnepli a horror mestere, de több könyv is megjelenik tőle - róla. Olvassuk együtt?
Agatha Christie titokzatos eltűnése
Írók / Szerzők, Kedvencek
Amnézia történt az írónővel, vagy csupán álhír volt az eltűnéséről szóló hír?
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben
Magyar kortárs irodalom, Regény
Szélesi Sándort 2007-ben az Európai SF Társaság a legjobb európai szerzőnek választotta.

További 1001könyv cikkek »

 

....