J.R.R. Tolkien


A szerző mellszobra, J.R.R. Tolkien az Oxfordi Egyetem Exeter College kápolnájában.

A fotó forrása: James Jensen, Flickr // CC BY-SA 2.0

 

Kevés olyan 20. századi író van, akinek a népszerűsége megegyezik az angol fantasy ikonéval. A Gyűrűk Ura és számos más, Középföldén játszódó alkotás mögött meghúzódó gondolatok írók és más alkotók generációt inspirálták, és ezek a történetek letették az alapot, hogy a fantasy zsáner még a 21. században is a legerősebb legyen az összes többi közül. Az évtizedek során rajongók millióit gyűjtötte egybe, és talán az összes író közül Tolkien talált a legtöbb követőre. Kevesen – ha egyáltalán sikerült bárkinek is – tudták felvenni a versenyt Tolkien elképesztő teljesítményével. Akik ismernek, azok tudják, hogy nálam Ő az egyik legnagyobb író, a példakép, akinek egy-egy történetét gyakran újra és újra előveszem. Ha téged is érdekel az író lenyűgöző élete és munkássága, akkor tarts velem.

John Ronald Reuel Tolkien a dél-afrikai Bloemfonteinben született, 1892. január 3-án. Apját egy reumás láz okozta legyengülés következtében fellépő agyvérzés korán elvitte, és 1896-ban bekövetkező halála után a család az angliai Birminghambe költözött. Néhány évvel később Tolkien édesanyja diabetikus kómába esett cukorbetegsége következtében, és ő is elhunyt. Innentől kezdve Tolkien élete nem volt annyira egyszerű, hol rokonoknál élt, hol bentlakásos iskolában egy pap állandó felügyelete alatt. 1915-ben az Oxfordi Egyetemen lediplomázott, angol nyelv és irodalom szakon. 1916-ban feleségül vette Edith Brattot, akit 16 éves kora óta ismert.

Kevésbé ismert tények következnek Középfölde megálmodójáról.

 

10 meglepő tény A Gyűrűk Ura írójáról

                                                                               

1. J.R.R. Tolkien katona volt az első világháborúban

 

Tolkien az első világháborúban egy lövészárokban szolgált, de lövészárok láz miatt leszerelték.

A fotó forrása: The Library of Congress, Wikimedia Commons // Public Domain

 

Tolkien-t, házasságát követően sorozták be a brit hadseregbe, és az első világháború alatt a Lancashire Fusiliers gyalogezredbe helyezték, ahol 1916-ban részt vett a somme-i csatában, amely a háború egyik legvéresebb lövészárki harca volt. Az első világháború veteránjaként másodhadnagyként szolgált a brit expedíciós erők 11. (szolgálati) zászlóaljánál Franciaországban. Frodó és Sam nélkülözései a Mordor felé vezető úton Tolkien lövészárkokban töltött idejéből eredhettek, amikor is az őt megfertőző tetvek miatt krónikus láztól szenvedett, és kénytelen volt hazatérni. A „lövészárok-láz” egy baktérium okozta, magától gyógyuló, tetű terjesztette fertőző megbetegedés. Láz mellett izomfájdalmat, fejfájást, lép- és májmegnagyobbodást is okozhat ez a fertőzés, amely gyakori volt a lövészárokban harcoló katonák körében. Tolkien annyira legyengült, hogy leszerelték. Később azt mondta, hogy egy kivételével minden közeli barátja meghalt a háborúban, így nem véletlen, hogy írásaiban is gyakran megjelennek a tragédiák.

 

2. J.R.R. Tolkien és C.S. Lewis kapcsolata bonyolult volt

 

J.R.R. Tolkien és C.S. Lewis a The Inklings írói csoport keretén belül rendszeresen találkoztak az angliai oxfordi The Eagle and Child bárban. A csoport egyik célja az volt, hogy a tagok motiválják és támogassák egymást szépirodalmi törekvéseikben.

A fotó forrása: Mperel, Wikimedia Commons // Public Domain

 

J.R.R. Tolkien-t és C.S.Lewis-t szokás úgy emlegetni, hogy jó barátok voltak és a legközelebbi bizalmasok. De az igazság az, hogy kettejük kapcsolata sokkal problémásabb volt ennél. A két szerző eleinte nagyon közel állt egymáshoz. 1925-ben a 33 éves Tolkien az angolszász nyelv professzora lett az Oxfordi Egyetemen, ott megalapította a The Inklings („Tintafiak”) nevű írói vitacsoportot, ahol összebarátkozott C.S.Lewis-szal. A Narnia krónikái szerzője szintén professzor volt az egyetemen, mindkettejüket lenyűgözte a skandináv mitológia, a találkozókat az irodalmi klubban arra használták fel, hogy támogassák egymást szépirodalmi munkájuk folytatására. Ez a történet így nagyon szép, de később több dolog is éket vert a barátok közé. Az egyik az, hogy Edith féltékeny volt erre a barátságra, és ezt többször is szóvá tette. A másik probléma pedig a vallásos élet miatt kezdődött. Amíg Tolkien hívő volt, addig Lewis ateistának vallotta magát. Tolkien volt az, aki meggyőzte Lewist, hogy térjen vissza a kereszténységhez. De kapcsolatuk kihűlt attól, hogy Lewis csak rövid ideig gyakorolta a vallást, katolikusellenes beállítottságaként és botrányos magánéleteként Tolkien már nem annyira talált helyet magának az életében. Tolkien mindennek ellenére sajnálta a különválást. Lewis halála után ezt írta a lányának megfogalmazott egyik levelében: „Eddig úgy éreztem magam, mint egy öreg fa, amely sorra elveszti az összes levelét: ez olyan érzés, mint egy fejszecsapás a gyökerek közelében.”

 

3. J.R.R. Tolkien nem gyerekkönyvnek szánta A hobbit-ot

 

1937-es megjelenése óta A hobbit több mint 100 millió példányban talált gazdára világszerte.

A fotó forrása: Tim Sackton, Flickr // CC BY-SA 2.0

 

Tolkien Oxfordban kezdett el dolgozni A hobbit című könyvön, amelynek főszereplője Bilbo Baggins, a hobbit egypár törppel, valamint Gandalf varázslóval együtt kalandok teljes sorozatát éli át. Amikor a könyv 1937-ben megjelent, sokan úgy gondolták, hogy ez egy gyerekeknek íródott történet, de Tolkiennek valójában nem ez volt a szándéka. Tolkien mind a Gyűrűk Ura trilógiát, mind A hobbit című könyvet számtalan illusztrációval látta el, hogy el tudja képzelni mindenki, ő hogy látja Középföldét és a benne élő lényeket. Több mint 100 saját rajzot készített el ennek ábrázolására.

 

4. Felesége ihlette egyes karaktereit

 

Edith és J.R.R. sírja, "Luthien" és "Beren" felirattal a sírkövön.

A fotó forrása: Tuomo Lindfors, Flickr // CC BY-NC-SA 2.0

 

J.R.R. Tolkien már fiatalon is romantikus volt, talán ez lehet az oka, hogy az ő tollából származnak a legszebb szerelmes jelenetek. 16 éves volt, amikor megismerte a nála 3 évvel idősebb Edith Bratt-ot és beleszeretett. Szerencsére érzelmei viszonzásra találtak. Tolkien gyámja, egy katolikus pap megrémült attól, hogy gyámoltja egy protestánssal találkozik, és megparancsolta a fiúnak, hogy ne érintkezzen Edith-vel 21 éves koráig. Tolkien engedelmeskedett, de évekig szenvedett a lány után. Egy születésnapi partin azonban összesodorta őket az élet, de Edith akkor már menyasszony volt. Ez a találkozás viszont sorsdöntőnek bizonyult, mert a lány felbontotta az eljegyzését, áttért a katolikus hitre, és élete végéig hű társa maradt Tolkien-nek. Írói pályafutása alatt Tolkien rengeteget tanulmányozta a mitológiát és a kitalált történeteket. De a valódi ihletet Edith Tolkien-től kapta. Felesége a múzsája is volt. Egy napon Tolkien látta, hogy Edith egy erdős területen táncol, Yorkshire-ben. Hiába közeledett a háború, hiába volt néha kilátástalan az életük, felesége mindig megnyugtatta. Tolkien el volt ragadtatva a nő szépségétől és eleganciájától, és így kezdett el írni egy történetet egy Lúthien nevű tünde hercegnőről és szerelméről, Berenről. Tolkien feleségét Lúthien alakjában örökítette meg írásaiban. A róla szóló történetek annyira fontosak voltak a házaspár számára, hogy a szereplők nevét az utódok a sírkövükre vésették, ez Tolkien kifejezett kívánsága volt. Beren és Lúthien története bekerült A szilmarilok című gyűjteménybe, amely még az eddigieknél is részletesebben mutatja be Középfölde világát. A bővített változat, Beren és Lúthien címmel, önálló könyvként jelent meg 2017-ben, több mint 40 évvel Tolkien halála után.

 

5. J.R.R. Tolkien szörnyű sofőr volt 

 

J.R.R. Tolkien nem volt a legjobb sofőr: volt egy Jo nevű Morris Cowley-ja, és amikor elment a közelben lakó bátyjához, defektet kapott, és nekiment egy falnak! Jo után nem kapott újabb autót: rájött arra, hogy kárt tesz a tájban.

A fotó forrása: Facebook

 

1932-ben Tolkien vásárolt egy Morris Crowley márkájú autót. Mivel az autók még viszonylag új jelenségnek számítottak akkoriban, Tolkiennek nem sok lehetősége volt gyakorolni a jármű vezetését korábban. Mindenesetre egy rémület volt mellette ülni, és talán neki is a volán mögött, mert nem cserélte ki a defektes gumikat, nekiment a kőfalaknak, és átszáguldott a kereszteződéseken.

 

6. Fia, Christopher Tolkien vitte tovább apja örökségét

 

Tolkien már 1914-ben el kezdett dolgozni a Szilmarilok részeket tartalmazó történeteken, de ennek megjelenését már nem élhette meg.

A fotó forrása: Jason Scott, Flickr // CC BY 2.0

 

Az 1924-ben született Christopher Tolkienről azt mondták, hogy kezdetektől, már gyerekként segítette apját munkájában. Gyerekként kritikusan olvasta el a történeteket, és rámutatott a hibákra, amelyeket az elalvás előtti mesélés során tapasztalt. A hobbit teljes történetét is ő nézte át. Később Christopher még Középfölde térképét is megrajzolta a Gyűrűk Urához. Amikor 1973-ban Tolkien meghalt, nem volt kérdés számára, hogy tovább viszi azt, amit apja elkezdett. Tolkien már 1914-ben elkezdett dolgozni a Szilmarilok részeket tartalmazó történeteken, de ennek megjelenését már nem élhette meg. Fia, Christopher azonban szerencsére átnézte a kéziratot, ő maga szerkesztette és egészítette ki a meséket, amelyeket végül 1977-ben publikáltak. Ő lett apja hagyatékának kezelője, és gondoskodott arról, hogy a kiadatlan művei napvilágot lássanak. Christopher 2020-ban, 95 évesen halt meg.

 

7. Nem támogatta a Tolkien-birtok az életéről szóló filmet

 

Edith Bratt és J.R.R. Tolkien szerepében Lily Collins és Nicholas Hoult jelent meg a filmvásznon, a 2019-es Tolkien filmben.

A fotó forrása: Fred Trauerts a Montclair Film, Flickr számára // CC BY 2.0

 

2019-ben a Fox Searchlight Tolkien címmel életrajzi filmet készített az íróról. A film Tolkien háborús tapasztalatait és kitalált világának megteremtésére tett kezdeti erőfeszítéseit mutatja be. A Tolkien-birtok azonban nem volt elégedett a filmmel, és egy nyilatkozatban azt állította, hogy nem hagyta jóvá és nem engedélyezte azt, a produkcióban sem vett részt.

 

8. Tolkien tudta, hogyan teremtsen drámai hangulatot

 

Az író mestere volt a drámai hangulat keltésének, nemcsak a könyveiben, hanem a való életben is.

A fotó forrása: the4Tsandthechurch.com

 

Nyelvészként és az óangol és óskandináv irodalom szakértőként Tolkien 1925-től 1959-ig az Oxfordi Egyetem professzora volt. Fáradhatatlan oktató is volt egyben, évente 70-136 órát tartott meg diákjainak, noha szerződése csak 36-ról szólt. A nyilvánosság előtt mindig csendes és szerény emberként viselkedett, tanítványai azonban megismerhették a másik oldalát is. Például azt, amikor jegesmedvének öltözött egy buliban, és üldözte egy baltával hadonászó angolszász harcosnak öltözött szomszédját. Vagy amikor a boltos kezébe adta fogát, és azzal akart fizetni.

 

9. J.R.R. Tolkien úgy érezte, sok rajongója "bolond"

Nem szerette a könyveiből készült adaptációkat, folyamatosan bírálta valamennyit.

A fotó forrása: tolkiensociety.org

 

Tolkien elsősorban tudósnak tekintette magát, és csak másodsorban írónak. A hobbit és A Gyűrűk Ura nagyrészt Tolkien kísérlete volt egy mítosz, egy varázslatos világ felépítésére, és azt a sikert, ami ezt övezte, sokszor észre sem vette. Amikor aztán felfigyelt arra, hogy mennyi adaptáció született a műveiből, akkor éveket töltött el azzal, hogy ezeket elutasítsa, bírálja, vagy darabokra szedje. Szerinte egyik változat sem ragadta meg azok epikus terjedelmét és nemesi célját. Ráadásul az író a rajongóiért sem rajongott, szkeptikus volt a Gyűrűk Ura közönségével kapcsolatban, úgy gondolta róluk, hogy képtelenek értékelni azt a nagy munkát, amit ő beletett a történeteibe, és bizonyára, ha megélte volna, akkor elborzad attól is, hogy vannak olyan filmrajongók, akik például Legolasnak öltöznek.

 

10. Tolkien Hitlert tudattalannak nevezte

 

1938-ban a nácik azt követelték, hogy bizonyítsa „A hobbit” szerzője, hogy nem zsidó. Tolkien frappáns választ adott.

A fotó forrása: good.is

 

Tolkien óskandináv és germán történelemről, nyelvről és kultúráról szóló akadémiai írásai rendkívül népszerűek voltak a náci elit körében, akik megszállottan foglalkoztak az ókori germán civilizáció újrateremtésével. Tolkien azonban undorodott Hitler politikájától és a náci párttól, és nem titkolta ezt a tényt. Hitlert a „vörös kis tudatlan ember” jelzővel illette. Fontolóra vette azt is, hogy A hobbit című könyve német nyelvre fordítását megtiltja, miután a német kiadó a náci törvények miatt arra kérte, igazolja, hogy ő „indoeurópai”. Ehelyett Tolkien csípős levéllel vágott vissza, amelyben többek között sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nincsenek zsidó ősei.

 

 

Forrás:

mentalfloss.com

Felső kép: newstatesman.com

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

5 híresség – 5 könyv; 3. rész
Blog, Könyvajánló
Mit olvasnak a filmsztárok? Mai írásomban újabb 5 híresség kedvenc könyvét osztom meg.
Így csökkentsd az olvasatlan könyveidet
Blog, Egyéb írások
Tipp azoknak, akik nem a NE VEGYÉL TÖBB KÖNYVET javaslattal szeretnék csökkenteni olvasatlan regényeiket.
Brian Tracy: Célok!
További könyvek, Pénzügyi IQ
"Hogyan tudod megszerezni, amit akarsz - gyorsabban, mint bármikor gondoltad volna?"
Katherine Applegate: Kívánságfa
Gyermek és ifjúsági, Kortárs ifjúsági
"...sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy teljesítsem egy különleges kislány kívánságát."
Abraham Verghese: Könnyek kapuja
Szépirodalom, Kortárs külföldi irodalom
A fiatal és csodaszép apácát, az indiai Áldás nővért Afrikába küldik, hogy egy kórházban teljesítsen szolgálatot.
15 könyv az 1001 könyv listájáról
Blog, Könyvajánló
"Az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz" listájáról választottam néhány csodálatos könyvet.
Ma van a Könyvajándékozás Napja
Könyves hírek / Aktuális, Jeles napok
Ma van a Nemzetközi Könyvajándékozás Napja, ezért ajándékozz könyvet bárkinek – mert könyvet adni JÓ!
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben
Magyar kortárs irodalom, Regény
Szélesi Sándort 2007-ben az Európai SF Társaság a legjobb európai szerzőnek választotta.
Stephen King : A ragyogás
Szórakoztató irodalom, Krimi / Thriller / Horror
Izgalmas alapötlet! Izgalmas helyszín! Izgalmas szereplők! Izgalmas lezárás! Mi az? Hát persze, hogy A RAGYOGÁS.

További 1001könyv cikkek »

 

....