J.R.R. Tolkien


A szerző mellszobra, J.R.R. Tolkien az Oxfordi Egyetem Exeter College kápolnájában.

A fotó forrása: James Jensen, Flickr // CC BY-SA 2.0

 

Kevés olyan 20. századi író van, akinek a népszerűsége megegyezik az angol fantasy ikonéval. A Gyűrűk Ura és számos más, Középföldén játszódó alkotás mögött meghúzódó gondolatok írók és más alkotók generációt inspirálták, és ezek a történetek letették az alapot, hogy a fantasy zsáner még a 21. században is a legerősebb legyen az összes többi közül. Az évtizedek során rajongók millióit gyűjtötte egybe, és talán az összes író közül Tolkien talált a legtöbb követőre. Kevesen – ha egyáltalán sikerült bárkinek is – tudták felvenni a versenyt Tolkien elképesztő teljesítményével. Akik ismernek, azok tudják, hogy nálam Ő az egyik legnagyobb író, a példakép, akinek egy-egy történetét gyakran újra és újra előveszem. Ha téged is érdekel az író lenyűgöző élete és munkássága, akkor tarts velem.

John Ronald Reuel Tolkien a dél-afrikai Bloemfonteinben született, 1892. január 3-án. Apját egy reumás láz okozta legyengülés következtében fellépő agyvérzés korán elvitte, és 1896-ban bekövetkező halála után a család az angliai Birminghambe költözött. Néhány évvel később Tolkien édesanyja diabetikus kómába esett cukorbetegsége következtében, és ő is elhunyt. Innentől kezdve Tolkien élete nem volt annyira egyszerű, hol rokonoknál élt, hol bentlakásos iskolában egy pap állandó felügyelete alatt. 1915-ben az Oxfordi Egyetemen lediplomázott, angol nyelv és irodalom szakon. 1916-ban feleségül vette Edith Brattot, akit 16 éves kora óta ismert.

Kevésbé ismert tények következnek Középfölde megálmodójáról.

 

10 meglepő tény A Gyűrűk Ura írójáról

                                                                               

1. J.R.R. Tolkien katona volt az első világháborúban

 

Tolkien az első világháborúban egy lövészárokban szolgált, de lövészárok láz miatt leszerelték.

A fotó forrása: The Library of Congress, Wikimedia Commons // Public Domain

 

Tolkien-t, házasságát követően sorozták be a brit hadseregbe, és az első világháború alatt a Lancashire Fusiliers gyalogezredbe helyezték, ahol 1916-ban részt vett a somme-i csatában, amely a háború egyik legvéresebb lövészárki harca volt. Az első világháború veteránjaként másodhadnagyként szolgált a brit expedíciós erők 11. (szolgálati) zászlóaljánál Franciaországban. Frodó és Sam nélkülözései a Mordor felé vezető úton Tolkien lövészárkokban töltött idejéből eredhettek, amikor is az őt megfertőző tetvek miatt krónikus láztól szenvedett, és kénytelen volt hazatérni. A „lövészárok-láz” egy baktérium okozta, magától gyógyuló, tetű terjesztette fertőző megbetegedés. Láz mellett izomfájdalmat, fejfájást, lép- és májmegnagyobbodást is okozhat ez a fertőzés, amely gyakori volt a lövészárokban harcoló katonák körében. Tolkien annyira legyengült, hogy leszerelték. Később azt mondta, hogy egy kivételével minden közeli barátja meghalt a háborúban, így nem véletlen, hogy írásaiban is gyakran megjelennek a tragédiák.

 

2. J.R.R. Tolkien és C.S. Lewis kapcsolata bonyolult volt

 

J.R.R. Tolkien és C.S. Lewis a The Inklings írói csoport keretén belül rendszeresen találkoztak az angliai oxfordi The Eagle and Child bárban. A csoport egyik célja az volt, hogy a tagok motiválják és támogassák egymást szépirodalmi törekvéseikben.

A fotó forrása: Mperel, Wikimedia Commons // Public Domain

 

J.R.R. Tolkien-t és C.S.Lewis-t szokás úgy emlegetni, hogy jó barátok voltak és a legközelebbi bizalmasok. De az igazság az, hogy kettejük kapcsolata sokkal problémásabb volt ennél. A két szerző eleinte nagyon közel állt egymáshoz. 1925-ben a 33 éves Tolkien az angolszász nyelv professzora lett az Oxfordi Egyetemen, ott megalapította a The Inklings („Tintafiak”) nevű írói vitacsoportot, ahol összebarátkozott C.S.Lewis-szal. A Narnia krónikái szerzője szintén professzor volt az egyetemen, mindkettejüket lenyűgözte a skandináv mitológia, a találkozókat az irodalmi klubban arra használták fel, hogy támogassák egymást szépirodalmi munkájuk folytatására. Ez a történet így nagyon szép, de később több dolog is éket vert a barátok közé. Az egyik az, hogy Edith féltékeny volt erre a barátságra, és ezt többször is szóvá tette. A másik probléma pedig a vallásos élet miatt kezdődött. Amíg Tolkien hívő volt, addig Lewis ateistának vallotta magát. Tolkien volt az, aki meggyőzte Lewist, hogy térjen vissza a kereszténységhez. De kapcsolatuk kihűlt attól, hogy Lewis csak rövid ideig gyakorolta a vallást, katolikusellenes beállítottságaként és botrányos magánéleteként Tolkien már nem annyira talált helyet magának az életében. Tolkien mindennek ellenére sajnálta a különválást. Lewis halála után ezt írta a lányának megfogalmazott egyik levelében: „Eddig úgy éreztem magam, mint egy öreg fa, amely sorra elveszti az összes levelét: ez olyan érzés, mint egy fejszecsapás a gyökerek közelében.”

 

3. J.R.R. Tolkien nem gyerekkönyvnek szánta A hobbit-ot

 

1937-es megjelenése óta A hobbit több mint 100 millió példányban talált gazdára világszerte.

A fotó forrása: Tim Sackton, Flickr // CC BY-SA 2.0

 

Tolkien Oxfordban kezdett el dolgozni A hobbit című könyvön, amelynek főszereplője Bilbo Baggins, a hobbit egypár törppel, valamint Gandalf varázslóval együtt kalandok teljes sorozatát éli át. Amikor a könyv 1937-ben megjelent, sokan úgy gondolták, hogy ez egy gyerekeknek íródott történet, de Tolkiennek valójában nem ez volt a szándéka. Tolkien mind a Gyűrűk Ura trilógiát, mind A hobbit című könyvet számtalan illusztrációval látta el, hogy el tudja képzelni mindenki, ő hogy látja Középföldét és a benne élő lényeket. Több mint 100 saját rajzot készített el ennek ábrázolására.

 

4. Felesége ihlette egyes karaktereit

 

Edith és J.R.R. sírja, "Luthien" és "Beren" felirattal a sírkövön.

A fotó forrása: Tuomo Lindfors, Flickr // CC BY-NC-SA 2.0

 

J.R.R. Tolkien már fiatalon is romantikus volt, talán ez lehet az oka, hogy az ő tollából származnak a legszebb szerelmes jelenetek. 16 éves volt, amikor megismerte a nála 3 évvel idősebb Edith Bratt-ot és beleszeretett. Szerencsére érzelmei viszonzásra találtak. Tolkien gyámja, egy katolikus pap megrémült attól, hogy gyámoltja egy protestánssal találkozik, és megparancsolta a fiúnak, hogy ne érintkezzen Edith-vel 21 éves koráig. Tolkien engedelmeskedett, de évekig szenvedett a lány után. Egy születésnapi partin azonban összesodorta őket az élet, de Edith akkor már menyasszony volt. Ez a találkozás viszont sorsdöntőnek bizonyult, mert a lány felbontotta az eljegyzését, áttért a katolikus hitre, és élete végéig hű társa maradt Tolkien-nek. Írói pályafutása alatt Tolkien rengeteget tanulmányozta a mitológiát és a kitalált történeteket. De a valódi ihletet Edith Tolkien-től kapta. Felesége a múzsája is volt. Egy napon Tolkien látta, hogy Edith egy erdős területen táncol, Yorkshire-ben. Hiába közeledett a háború, hiába volt néha kilátástalan az életük, felesége mindig megnyugtatta. Tolkien el volt ragadtatva a nő szépségétől és eleganciájától, és így kezdett el írni egy történetet egy Lúthien nevű tünde hercegnőről és szerelméről, Berenről. Tolkien feleségét Lúthien alakjában örökítette meg írásaiban. A róla szóló történetek annyira fontosak voltak a házaspár számára, hogy a szereplők nevét az utódok a sírkövükre vésették, ez Tolkien kifejezett kívánsága volt. Beren és Lúthien története bekerült A szilmarilok című gyűjteménybe, amely még az eddigieknél is részletesebben mutatja be Középfölde világát. A bővített változat, Beren és Lúthien címmel, önálló könyvként jelent meg 2017-ben, több mint 40 évvel Tolkien halála után.

 

5. J.R.R. Tolkien szörnyű sofőr volt 

 

J.R.R. Tolkien nem volt a legjobb sofőr: volt egy Jo nevű Morris Cowley-ja, és amikor elment a közelben lakó bátyjához, defektet kapott, és nekiment egy falnak! Jo után nem kapott újabb autót: rájött arra, hogy kárt tesz a tájban.

A fotó forrása: Facebook

 

1932-ben Tolkien vásárolt egy Morris Crowley márkájú autót. Mivel az autók még viszonylag új jelenségnek számítottak akkoriban, Tolkiennek nem sok lehetősége volt gyakorolni a jármű vezetését korábban. Mindenesetre egy rémület volt mellette ülni, és talán neki is a volán mögött, mert nem cserélte ki a defektes gumikat, nekiment a kőfalaknak, és átszáguldott a kereszteződéseken.

 

6. Fia, Christopher Tolkien vitte tovább apja örökségét

 

Tolkien már 1914-ben el kezdett dolgozni a Szilmarilok részeket tartalmazó történeteken, de ennek megjelenését már nem élhette meg.

A fotó forrása: Jason Scott, Flickr // CC BY 2.0

 

Az 1924-ben született Christopher Tolkienről azt mondták, hogy kezdetektől, már gyerekként segítette apját munkájában. Gyerekként kritikusan olvasta el a történeteket, és rámutatott a hibákra, amelyeket az elalvás előtti mesélés során tapasztalt. A hobbit teljes történetét is ő nézte át. Később Christopher még Középfölde térképét is megrajzolta a Gyűrűk Urához. Amikor 1973-ban Tolkien meghalt, nem volt kérdés számára, hogy tovább viszi azt, amit apja elkezdett. Tolkien már 1914-ben elkezdett dolgozni a Szilmarilok részeket tartalmazó történeteken, de ennek megjelenését már nem élhette meg. Fia, Christopher azonban szerencsére átnézte a kéziratot, ő maga szerkesztette és egészítette ki a meséket, amelyeket végül 1977-ben publikáltak. Ő lett apja hagyatékának kezelője, és gondoskodott arról, hogy a kiadatlan művei napvilágot lássanak. Christopher 2020-ban, 95 évesen halt meg.

 

7. Nem támogatta a Tolkien-birtok az életéről szóló filmet

 

Edith Bratt és J.R.R. Tolkien szerepében Lily Collins és Nicholas Hoult jelent meg a filmvásznon, a 2019-es Tolkien filmben.

A fotó forrása: Fred Trauerts a Montclair Film, Flickr számára // CC BY 2.0

 

2019-ben a Fox Searchlight Tolkien címmel életrajzi filmet készített az íróról. A film Tolkien háborús tapasztalatait és kitalált világának megteremtésére tett kezdeti erőfeszítéseit mutatja be. A Tolkien-birtok azonban nem volt elégedett a filmmel, és egy nyilatkozatban azt állította, hogy nem hagyta jóvá és nem engedélyezte azt, a produkcióban sem vett részt.

 

8. Tolkien tudta, hogyan teremtsen drámai hangulatot

 

Az író mestere volt a drámai hangulat keltésének, nemcsak a könyveiben, hanem a való életben is.

A fotó forrása: the4Tsandthechurch.com

 

Nyelvészként és az óangol és óskandináv irodalom szakértőként Tolkien 1925-től 1959-ig az Oxfordi Egyetem professzora volt. Fáradhatatlan oktató is volt egyben, évente 70-136 órát tartott meg diákjainak, noha szerződése csak 36-ról szólt. A nyilvánosság előtt mindig csendes és szerény emberként viselkedett, tanítványai azonban megismerhették a másik oldalát is. Például azt, amikor jegesmedvének öltözött egy buliban, és üldözte egy baltával hadonászó angolszász harcosnak öltözött szomszédját. Vagy amikor a boltos kezébe adta fogát, és azzal akart fizetni.

 

9. J.R.R. Tolkien úgy érezte, sok rajongója "bolond"

Nem szerette a könyveiből készült adaptációkat, folyamatosan bírálta valamennyit.

A fotó forrása: tolkiensociety.org

 

Tolkien elsősorban tudósnak tekintette magát, és csak másodsorban írónak. A hobbit és A Gyűrűk Ura nagyrészt Tolkien kísérlete volt egy mítosz, egy varázslatos világ felépítésére, és azt a sikert, ami ezt övezte, sokszor észre sem vette. Amikor aztán felfigyelt arra, hogy mennyi adaptáció született a műveiből, akkor éveket töltött el azzal, hogy ezeket elutasítsa, bírálja, vagy darabokra szedje. Szerinte egyik változat sem ragadta meg azok epikus terjedelmét és nemesi célját. Ráadásul az író a rajongóiért sem rajongott, szkeptikus volt a Gyűrűk Ura közönségével kapcsolatban, úgy gondolta róluk, hogy képtelenek értékelni azt a nagy munkát, amit ő beletett a történeteibe, és bizonyára, ha megélte volna, akkor elborzad attól is, hogy vannak olyan filmrajongók, akik például Legolasnak öltöznek.

 

10. Tolkien Hitlert tudattalannak nevezte

 

1938-ban a nácik azt követelték, hogy bizonyítsa „A hobbit” szerzője, hogy nem zsidó. Tolkien frappáns választ adott.

A fotó forrása: good.is

 

Tolkien óskandináv és germán történelemről, nyelvről és kultúráról szóló akadémiai írásai rendkívül népszerűek voltak a náci elit körében, akik megszállottan foglalkoztak az ókori germán civilizáció újrateremtésével. Tolkien azonban undorodott Hitler politikájától és a náci párttól, és nem titkolta ezt a tényt. Hitlert a „vörös kis tudatlan ember” jelzővel illette. Fontolóra vette azt is, hogy A hobbit című könyve német nyelvre fordítását megtiltja, miután a német kiadó a náci törvények miatt arra kérte, igazolja, hogy ő „indoeurópai”. Ehelyett Tolkien csípős levéllel vágott vissza, amelyben többek között sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nincsenek zsidó ősei.

 

 

Forrás:

mentalfloss.com

Felső kép: newstatesman.com

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....