Könyvekből estélyi?

Könyvekből estélyi?


A divat ősidők óta nagy szerepet játszik az ember életében. Minden korban nagy figyelmet fordítottak a megjelenésükre és az öltözékükre az emberek. Manapság, a "gyorsdivat" hódít, előtérbe kerültek a használtruha-üzletek és a nagyüzemi ruha-gyártók, amelyek képesek bárki igényét kielégíteni.

 

 

 

 

Mivel az igények teljesen különbözőek, ezért az ötletelés a divattervezőket a gondolkodás és a kreativitás más szintjére emelheti. Dönthetnek úgy, hogy művészetüket extravagáns és a megszokottól eltérő alkotásokon keresztül mutatják be a nagyközönségnek. Mint ahogy Sylvie Facon divattervező is így döntött, amikor vintage könyvborítókból kezdett egyedi estélyi ruhákat készíteni.

Sylvie Facon egyike azoknak a divattervezőknek, akik alkotásai sokkolják, ugyanakkor vonzzák is a tekinteteket. Sylvie olyan egyedi anyagokból varr estélyi ruhákat, amelyek épp a rendelkezésére állnak.

 

 

 

A nő minden egyes ruhakölteményének más és más története van, így ezek az estélyik valódi műalkotások. A tervezőnő nem fél a bonyolult részletek kidolgozásától sem, és épp ezektől az aprólékosan létrehozott díszítésektől válnak egyedivé a ruhái.

Facon egyik leglenyűgözőbb estélyi ruhája régi könyvek borítóiból készült, amely alkotást Morgane E. Grosdemang jelmeztervezővel együttműködve készítette el. A lenyűgöző "ruhakönyv" életre keltette a polcokon porosodó régi könyveket. Olyan nagy népszerűségre tett szert, hogy ki is állították a franciaországi Arras-ban található La Grand Librairie-ben, ahol több mint kilencezren nézték meg.

 

 

 

Mára már online sikereket is magának tudhat a varázslatosan szép ruha, köszönhető ez a divatbloggereknek és influenszereknek, akik posztolták az oldalaikon. Amikor Facon fotót tett fel a Facebookra legújabb divattermékéről, több mint 700 megosztást és több ezer kedvelést kapott, valamint e-maileket Franciaország minden területéről. A könyves ruha igazi sláger lett, és hamarosan sok vásárlót is hozott a divattervezőnő számára. Sőt, még egy menyasszony is kifejezte vágyát Facon hordható könyvtárának viselete iránt, mert ő épp a tökéletes menyasszonyi ruhát kereste.

 

 

 

Sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogy honnan indult Sylvie Facon útja, és hogyan alakult tehetsége és kreativitása. A tervezőnő harminc évvel ezelőtt szociális munkásként kezdte meg pályafutását, de idővel rájött arra, hogy a tervezést sokkal jobban élvezi. Azért, hogy elkezdhesse hivatásszerűen űzni ezt a szenvedélyét, egy workshop keretein belül megtanulta a divattervezés alapjait. Ezt követően egyedül folytatta a tanulást.

 

 

 

2009-ben Sylvie úgy döntött, hogy egyedi estélyi ruhák készítésére összpontosít. Számos divat- és művészeti kiállításra készített ruhákat, így például a 2012-es Roulez Carrosses-i Arras Szépművészeti Múzeumban rendezett vintage ruhák kiállítására is.

 

 

 

Az alkotás folyamatával kapcsolatban a francia tervezőnő elmondta, hogy összesen nagyjából kétszáz órát vesz igénybe a gondosan kiválasztott szövetek és csipkék más elemekkel és kiegészítőkkel való kombinálása.

 

 

 

Sok időnek tűnhet, de Facon számára az idő nem szab határt, amikor meg akarja valósítani kreatív álmait. Minden alkalommal, amikor egy új, gyönyörű anyaggal találkozik, úgy érzi, "új ajtó nyílik meg" előtte.

 

 

 

A könyves ruha egy gyönyörű estélyi ruha, amely az észak-franciaországi történelmi város, Arras előtt tiszteleg.

 

 

 

Az estélyi ruha lenyűgöző illusztrációkat mutat be csillogó csipkével és gyöngyökkel kombinálva, amelyek szokatlan, már-már fiktív látványt nyújtanak. De ha még egy pillantást vetünk a ruhára, észrevehetjük a város jelentősebb részeinek ábrázolását.

 

 

 

Az estélyi ruha mell része a flamand ihletésű építészettel szegélyezett barokk főteret ábrázolja, a csípőjén pedig a "Saudemont angyalai" középkori szobrok láthatók. A vállán az "Arras oroszlánjaként" ismert szobor ábrázolása van. A város nevezetességein kívül a ruha számos más Arras-részletet tartalmaz. Sylvie Facon csaknem három évet dolgozott a projekten.

 

 

 

Az ötlet többeket is lenyűgözött, de persze akadtak olyanok is, akik kritizálták a tervezőnőt alkotása miatt, elsősorban azért, hogy több könyvet is tönkretett, ahogy fogalmaztak, egy "teljes évszázad irodalmát használta fel" a munkához. Viszont az is tény, hogy ezek a könyvek csak a polcokon porosodtak, hosszú ideje nem vette le őket onnan senki, még a könyvkereskedőknek sem kellettek. Így sokkal hasznosabb volt felhasználni valamire a borítókat, mint hagyni tovább porosodni.

A divattervező számára a legnagyobb nehézséget egyébként a borítók okozták. Félt, hogy nem tudja őket lefejteni a lapokról anélkül, hogy sérülnének. De amint ez sikerült, egy nagyon jó minőségű fűzőre helyezte őket, így meg tudta őrizni a jó minőséget.

 

Ez az írás eredetileg a Napi1Story magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi érdekes történetet is elolvashatod.

 

Forrás:

thevintagenews.com

A fenti ruhák mindegyikét Sylvie Facon készítette

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

James M. Barrie: Pán Péter
Gyermek és ifjúsági, Klasszikus ifjúsági
Gyermekként megismerjük a kisfiút, aki sosem nő fel, de aztán felnőttként elfelejtjük őt.
Náray Tamás: Zarah sorozat
Magyar kortárs irodalom, Sorozatok
A sorozathoz erősen kapcsolódik egy süteményeskönyv is, ami Zarah Winter kedvenc süteményreceptjeit tartalmazza.
Könyvekből estélyi?
Blog, Egyéb írások
Vintage könyvborítókból készült egyedi estélyi ruhák.
10 könyv, amiből Oscar-díjas film készült
Blog, Könyvajánló
Ebben az írásomban 10 könyvet mutatok be, amelyekből később Oscar-díjas film készült.
Jostein Gaarder: A történetárus
Szórakoztató irodalom, Kortárs világirodalom
Egy történetekkel kereskedő férfi tragikomédiája, aki nem is sejti, hogy a történetárusítás veszélyessé válhat.
A szeptemberi hónap Stephen Kingről szól
Szórakoztató irodalom, Kortárs világirodalom
Nemcsak a születésnapját ünnepli a horror mestere, de több könyv is megjelenik tőle - róla. Olvassuk együtt?
Vad és szellemes tények Oscar Wilde-ról
Írók / Szerzők, Klasszikus nemzetközi
Egyetlen regénye jelent meg, mégis a mai napig az egyik legnépszerűbb író Oscar Wilde.
Brandon Hackett: Az ember könyve
Magyar kortárs irodalom, Egyéb könyvek
Háromezer ember, akik most egy élő űrhajó belsejében utaznak, és egyre távolabb kerülnek a Földtől.
Dan Millman: A békés harcos útja
További könyvek, Ezotéria
A világsikerű regényből készült mozifilmet 2006-ban mutatták be Amerikában.

További 1001könyv cikkek »

 

....