Margaret Atwood: Macskaszem


A Szolgálólány meséje óta Margaret Atwood kedvenc íróim listáján kiemelkedő helyet kapott, és azóta már majdnem az összes könyvét elolvastam. Mindig olyan témákat választ, amik napjainkban talán még fontosabbak, mint a korábbi korokban. Ez a történet szíven ütött; úgy gondolom, hogy a Macskaszem Margaret Atwood egyik legjobb regénye, nálam legalábbis benne van az első háromban.

 

MARGARET ATWOOD: MACSKASZEM

---SPOILER-veszély---


A regény a gyermekbántalmazás témakörét járja körül, ami véleményem szerint a világon a legnagyobb bűn, hiszen olyan kis embereken az erőnket fitogtatni, akik nem tudják magukat megvédeni, az nemcsak kegyetlen viselkedés, de szégyen is. A bántalmazó személy szégyene. De mi van akkor, ha a bántalmazást nem egy felnőtt hajtja végre, hanem egy hozzánk hasonló korú gyermek? Akit nagyon szeretünk. Akiben megbízunk. Aki a barátunk elvileg. Aki minden szavával, minden tettével üt. Azért, hogy megfeleljünk neki, végezzük az általa elvárt cselekedeteket, végrehajtjuk a parancsait, hogy elég jók legyünk neki. A felnőtt környezet pedig semmit nem tesz azért, hogy javuljon a helyzet. Milyen felnőtté válik egy olyan gyerek, akit testileg, vagy lelkileg bántottak? S vajon milyen felnőtt lesz az, aki valaha a bántalmazó szerepében tetszelgett?

 


A történet főszereplője, Elaine Risley festőnő, aki az ötvenes éveiben jár, és hosszú idő után visszatér fiatalsága helyszínére, Torontóba az életmű-kiállítására. Amikor megérkezik a városba, és meglátja gyermekkora helyszíneit, azonnal megrohanják gyermekkori és fiatal éveinek emlékei, s rájuk visszaemlékezve mi is megismerjük egykori játszótársait, fiatalkori szerelmeit és korábbi életét. Ez a történet egy 20. században élt művésznő küzdelmes útja, aki egész életében gyermekkorában elveszített önbecsülését próbálja visszaszerezni.

A Macskaszem a szóbeli bántalmazás témáját mutatja be a főhősnő életén keresztül. Elaine már felnőtt nőként tér vissza gyermekkora helyszínére, és ahogy visszaemlékezik egykori életére, még mindig félelmet érez. Félelemmel várja egykori „barátnőivel” a találkozást, akik a nem is oly távoli múltban kegyetlen játékkal próbálták a szerintük rossz Elaine-t "megjavítani".

Ott van még mindig ugyanaz a szégyen, ugyanaz az émelygő érzés a testemben, ugyanaz a tudat, hogy rossz vagyok, gyenge vagyok; ugyanaz a vágy, hogy szeressenek, ugyanaz a magány; ugyanaz a félelem.

Vágyakozás, kegyetlenség, barátság, árulás és férfiak jutottak valaha szerephez Elaine életében – persze az alkotás mellett – és mindezek mind-mind megjelennek a regényben, ahogy a nő folyamatosan járja körbe egykori városát, és gondolatban újra átéli azt a borzalmat, azt a traumatikus időszakot.

"A világ, melyet Atwood halálos pontossággal lefest, magányos, rémisztő hely, ahol az idő múlását az osztályterem ablakába lógatott papírtökök, hóemberek és tulipánok jelzik, és a jövő, minden taszító női rejtélyével, csupán fenyegetés" – írta róla a New York Times. 1989-ben a regényt Booker-díjra is jelölték.

Ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá tenném, hogy megértse mindenki, milyen hatalma van egyetlen kimondott szónak is akár. A Macskaszem egy nagyon fontos olvasmány.

                                                                                                                    

 

Forrás:

libri.hu

Felső kép: pexels

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

David Attenborough: Élet a Földön
Természet- és Társadalomtudomány, Ismeretterjesztő
A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el.
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Gyermek és ifjúsági, Kötelező olvasmányok
Egykori kötelező olvasmányunk egészen más élményt nyújt felnőttként elolvasva.
James M. Barrie: Pán Péter
Gyermek és ifjúsági, Klasszikus ifjúsági
Gyermekként megismerjük a kisfiút, aki sosem nő fel, de aztán felnőttként elfelejtjük őt.
5 híresség – 5 könyv; 1. rész
Blog, Könyvajánló
Mit olvasnak a filmsztárok? Mai írásomban 5 híresség kedvenc könyvét osztom meg.
Katherine Applegate: Kívánságfa
Gyermek és ifjúsági, Kortárs ifjúsági
"...sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy teljesítsem egy különleges kislány kívánságát."
Az első betiltott könyv a történelemben
Blog, Könyves cikkek
Melyik volt az első betiltott könyv? Mai írásomban erről lesz szó.
Agatha Christie titokzatos eltűnése
Írók / Szerzők, Kedvencek
Amnézia történt az írónővel, vagy csupán álhír volt az eltűnéséről szóló hír?
Szélesi Sándor: Szörnyeteg a hajtóműben
Magyar kortárs irodalom, Regény
Szélesi Sándort 2007-ben az Európai SF Társaság a legjobb európai szerzőnek választotta.
Tóth Krisztina: A majom szeme
Magyar kortárs irodalom, Szépirodalom
Tóth Krisztina szövevényes regényében egymást épp csak súroló életek tárulnak fel.

További 1001könyv cikkek »

 

....