Mary Poppins nyomában


A „valódi” Mary Poppins, aki nem is szerette a gyerekeket.


Banksék házában a kis Michael, Jane és a kicsi ikrek nagyon elhagyatottnak érzik magukat, mivel szüleik kevés időt töltenek velük. Egy nap a keleti szél hátán megérkezik a csodálatos Mary Poppins, a nevelőnő. Szőnyegtáskája azonnal lenyűgözi a gyerekeket, hiszen szinte feneketlen, annyi varázslat lapul benne. Képes belőle egy egész szobányi berendezést elővarázsolni, ért az állatok nyelvén, ráadásul a lépcsőkorláton felfelé is tud csúszni. 

 

 

Mary Poppins megérkezik. Forrás: parklandtalk.com


Banks úr megmentése

Az 1964-ben megfilmesített Mary Poppins, amelynek egyébként Walt Disney volt a producere, nagy sikert aratott a közönség körében, ám az írónő, Pamela Lyndon Travers egyáltalán nem volt elragadtatva a film láttán. Az igazat megvallva, a történet („A csudálatos Mary”) megfilmesítése nem is volt annyira egyszerű, mert az ausztrál írónő hallani sem akart arról, hogy a könyvének filmváltozata is legyen. Walt Disney hosszú évek során tudta csak meggyőzni őt arról, hogy a film éppúgy fog hatni a nézőkre, mint a könyv az olvasókra. Travers nagy nehezen áldását adta a forgatókönyvre, 20 év győzködés előzte ezt meg, de felügyelte az egész filmforgatást, állandó kritikákkal ostorozta a stábot, habár a film készítői is figyelmen kívül hagyták Travers javaslatait, tanácsait, utasítását, aki végül egyáltalán nem lett elégedett az eredménnyel. A premierre sem sok kedve volt elmenni, de egy Disney-meghívást nem volt szokás visszautasítani. A bemutató után megtiltotta Disney-nek, hogy a könyvsorozat többi részéhez hozzányúljon. Az ő kettejük történetéről szól a Banks úr megmentése című film, amelyben Walt Disney-t Tom Hanks alakítja, Pamela Lyndon Travers szerepében pedig Emma Thompson tűnik fel.

 

Az írónő mellett Walt Disney és Julie Andrews látható. Forrás: coletivonerd.com.br

 

"Mary Poppins" valódi arca

Az 1940-es évek végi Dublin egyik külvárosi részében a Hone családban a nagyszülők négy unokát neveltek szegénységben. Elkeseredettségükben úgy döntöttek, hogy a két legkisebbet, a hat hónapos ikerfiúkat örökbe adják a család egy régi barátjának, aki Londonban élt. A régi barát jó választásnak tűnt, hiszen gyerekkönyveket írt, és tudták róla, hogy gyerekekre vágyik, annak ellenére, hogy férje nincs. A neve: Pamela Lyndon Travers. A nő végül csak az egyik fiút vitte magával, az elsőszülött Camillus-t; bátyja, Anthony Írországban maradt, és nélkülöző rokonok nevelték fel.

Évekkel ezelőtt egy brit lap tárta a világ elé először Travers különös történetét akkor, amikor elkészült a Banks úr megmentése. A filmből érdekes módon Camillus kimaradt.

Pamela Lyndon Travers a híres angol nevelőnő karakterét saját gyerekkora szomorú emlékeiből kiutat keresve alkotta meg. Az imádott írónő, aki a gyerekeknek oly kedves meséket tudott írni, nem csak saját, de két másik ember életét is tönkretette azzal, hogy elválasztotta őket egymástól. De ki is volt ő valójában?

 

 

Pamela Lyndon Travers;  Forrás: dailymail.co.uk

 

Az írónő keserves utat járt be, míg hírnévre tett szert. Helen Lyndon Goff-ként született 1899-ben Ausztráliában, ahova tisztviselő apja Londonból emigrált. A három lánygyermek közül Helen volt a legidősebb. Családja jómódban élt a lány hét éves koráig, szolgáik voltak, és lovaskocsin közlekedtek, de akkor az apja hirtelen elhunyt. A korábbi gazdagság nem tartott sokáig, a rokonok jóindulatától függött az életük. Apja elvesztését sosem heverte ki. 17 évesen költözött el otthonról, titkárnőként, majd színházi színésznőként dolgozott, de az igazán nagy szerepek és sikerek elkerülték. Írói tehetségét ekkoriban kezdte kibontakoztatni, 20-as évei közepére saját rovata volt egy újságnál. Mindig többre vágyott, ezért Angliába költözött, ahol folytatta újságírói munkáját. Londonból Dublinba, majd Sussex-be utazott, ahol egy kunyhóban megszületett Mary Poppins alakja, és hamarosan kiadta első gyerekregényét. Az első öt Mary Poppins könyv 1934-ben jelent meg, hatalmas elismeréssel és sikerrel.

 

Részlet a Mary Poppins-ból; forrás: gablescinema.com 

                  

40 éves volt, mikor feladta a reményt, hogy tartós kapcsolatot alakítson ki, vágya azonban, hogy gyermeke legyen nem múlt el, sőt erősödött benne. Viszont ír nemzetiségű gyereket akart, aki erős irodalmi családból származik. Barátai segítségével találkozott a Hone családdal, ahol az alkoholista apa gyerekeit nagyszülők nevelték. Ők ünnepelt művészek és írók voltak. Bár a nagyszülők könyörögtek Traversnek, hogy az ikerfiúkat ne szakítsák el egymástól, és mindkettőt vigye el, ő hajthatatlan maradt. Asztrológusa tanácsát kikérve, és rá hallgatva végül csak az elsőszülött, Camillus mehetett vele Sussex-i kunyhójába, majd a második világháború fenyegető közeledtével Amerikába, a New York-i írók közösségébe, onnan pedig Arizona indián közösségeibe, ahol az írónő spirituális kutatómunkát végzett.

Az ikrek egyik bátyja, Joseph így emlékezett az írónőre: „Pamela Travers Mary Poppins-nak látta magát, azt gondolta, Poppins-t játszhat szegény kis Camillus-szal. Nem hiszem, hogy Travers alkalmas lett volna a gyereknevelésre.”

 

Félresiklott életek

A háború után Pamela és Camillus visszatértek Angliába, de az életük gyökeresen megváltozott. Bár a fiú nem szenvedett hiányt anyagi értelemben semmiben – Floridában és a francia Riviérán vakációzott, egy Dorset-i liberális magániskolába, majd Oxfordba járt −, nevelőanyja gyakran váltogatta partnereit, és megszállottja lett a spiritualitásnak, olyannyira, hogy a fiúnak az ő guruját kellett apának szólítania. Camillus-nak nem mondta el, honnan származik, és nem beszélt testvéreiről sem.

17 éves volt Camillus, amikor Anthony, az ikertestvére valahogy megtalálta őket. A család ezekre az időkre úgy emlékezett, hogy három napig ünnepelték találkozásukat a közeli pub-okban, annak ellenére, hogy Travers megpróbálta Anthony-t elzavarni.

 

 

Mary Poppins; forrás: sendero.blog

 

A két testvér viszont olyannyira eltérő nevelést kapott, hogy nem volt bennük már semmi közös, így ezután már csak ritkán találkoztak. Camillus azonban képtelen volt megbocsátani, amiért Travers mindvégig azt hazudta, ő a vér szerinti anyja, és élete végleg kisiklott. Oxfordból kicsapták, miután többször is kiszökött illegális szerencsejátékok miatt, 21 évesen hat hónapra lecsukták jogosítvány nélküli ittas vezetésért. Alkoholizmusba süllyedt, ennek ellenére feleségül vett egy tanítónőt és három gyermekük született. Travers álmát, hogy író lesz belőle, nem teljesítette be, bár anyagi biztonsága a Mary Poppins szerzői jogainak eladása után biztosítva volt. Az írónőt az eladás multimilliomossá tette, a Mary Poppins 90 millió dolláros profitot hozott, és abból 5 százalék az írónőnek járt jogdíjakért. Attól félt, halála után fia el fogja inni a vagyonát, ezért unokáinak szigorú utasításokat hagyott Camillus járandóságait illetően, és arra is volt gondja, hogy gondoskodjon lakásáról is. Pamela Lyndon Travers 1996-ban halt meg.

Anthony szintén megnősült, és egy lánya született. Anthony is krónikus alkoholista lett, amiért később karriere és családja összeomlásával fizetett. Felesége nyolcévnyi házasság után elhagyta, hiszen kiszámíthatatlan volt, ha ivott. Egy nyomorúságos önkormányzati bérleményben töltötte utolsó éveit, testvére vagyona után vágyakozott, felesége gondoskodott róla. 65 évesen hunyt el, alkoholizmusa következtében. A temetését Camillus rendezte el. Ahogyan testvérük, Joseph fogalmazott, Anthony „neheztelt, amiért nem őt választotta akkor… és ez egész későbbi életét befolyásolta.”

Camillus özvegye és gyerekei ott voltak a Banks úr megmentése c. film premierjén. Az asszony akkor elmondta, megkönnyebbült, hogy néhai férje nem tűnt fel a filmben, hiszen amikor megtudta, hogy kiszakították vér szerinti családjából, „csalódott és szomorú volt. Szeretett volna közéjük tartozni, mert izgalmas művészcsalád volt, neki pedig nem volt így se apja, se testvérei, se nagynénjei vagy nagybátyjai – csak ő.” (vagyis Pamela Lyndon Travers).

 

A Banks úr megmentése, Tom Hanks és Emma Thompson, forrás: bbc.co.uk

 

Szuperdada-képzés

Nemcsak Mary Poppins személyét tekintik napjainkban szuperdadáknak. Az angliai Bath fürdővárosban található az úgynevezett Norland College, amely már hosszú évek óta képez modern Mary Poppins-okat. Az iskolát 1892-ben alapították, és ma ez a világ legelőkelőbb és leghíresebb dadusképzője. Ismert emberek is megfordultak itt, szuperré képzett Nannyk után, Mick Jagger, de még a yorki hercegné és Anna hercegnő is tőlük rendelte meg gyermekeik dadusát.

A Norland főiskola hallgatói már a három év alatt folyamatos gyakorlati képzést kapnak, az elméleti mellett, így bölcsődékben, kórházakban vállalnak gyermekfelügyeletet, vagy éppen előadásokat hallgatnak gyermeknevelésről, a kicsik szellemi és lelki fejlődéséről. Az egészséges étkezés, a varrás és kézimunka is helyet kap a tanítandó tárgyak között.

A norlandi Nannyk klasszikus egyenruhát viselnek, ami nem más, mint hosszú, barna ruha nyakkendővel. A hajukat kontyba fogják, ha pedig elhagyják a főiskola épületét, fehér kesztyűt és kalapot kell hordaniuk. Tanulnak önvédelmet, de van speciális autóvezetői tréning is, amelyen különleges időjárási körülmények között kell vezetniük a hallgatóknak. Egy jól képzett itteni dadus évente 23 000 és 46 500 font között keres, de számára ez egy életre szóló karrier és elkötelezettség is egyben. Nem túlzás azt állítani: az iskola falain belül valódi Mary Poppinsok születnek. Akik –, remélhetőleg – szeretik a gyerekeket.

 

Norland Főiskola; ilyen egyenruhát viselnek a diáklányok, forrás: dailymail.co.uk

 

Ez az írás eredetileg a Napi1Story magazinban jelent meg, IDE kattintva a többi érdekes történetet is elolvashatod.

 

Forrás:

dailymail.co.uk

wikipedia.org

norland.ac.uk     

Felső kép: wallpapercave.com

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

További 1001könyv cikkek »

 

....