Stephen King : A ragyogás


Ez a könyv volt az első Stephen King könyvem, de sokáig nem volt a könyvespolcom lakója, mivel E-book-ban olvastam. Viszont azóta is az egyik kedvencem az írótól, ezért nem hagyhattam ki, így azóta megvásároltam, és boldogan foglalja el az őt megillető helyet az azóta már megjelent második rész mellett.

 

STEPHEN KING: A RAGYOGÁS

Sosem terveztem, hogy Kingtől bármit is olvasnék, vagy akár megnézném bármelyik filmjét is, amely valamelyik könyvéből készült, mivel engem elrettentett a horror szó, amit a nevével kapcsolatba hoztak. A ragyogás volt az első könyve, amit végül is a kezembe vettem, de nem az utolsó. Szerintem minden idők egyik legjobb regénye, és ha bárki is valaha úgy döntene, hogy könyvet írna, ajánlom King történeteit, mert szerintem ő a legjobb a karakterek kidolgozásában. Szinte mindent megtudhatunk egy-egy szereplőről, még akkor is, ha csak mellékszereplő az illető. Ennek köszönhetően pedig sokszor drukkolok a rosszaknak is a könyveiben. Mint ahogy ebben is inkább sajnálatot éreztem a főhős iránt, mint dühöt és utálatot.

A fülszöveg:

„A ​ragyogás pompás rémtörténet, amelyben minden hitchcocki klisé adva van: a Colorado-hegység egyik magaslatán a hó által a világtól elzárt szálloda, melynek története hátborzongató rémségek sorozatából áll; egy ún. „második látással”, vagyis ragyogással megáldott-megvert túlérzékeny kisfiú, aki azt is megérzi, ami csak történni fog, s érzékenységével jelen idejű fenyegetésként éli át, ami a múltban már megesett; az alkoholizmusából éppen kigyógyult apa, akinek labilis idegrendszere fokozatosan tovább bomlik, mígnem a Szálloda (amelynek történetét meg akarja írni) szelleme teljesen hatalmába keríti, s ezzel a pusztító szellemmel azonosulva családja megsemmisítésére tör; az elhatalmasodó tébolynak már-már természetfölötti őrületté fokozása, s ennek megfelelően olyan „képsorok”, amelyekhez hasonlók csak a Hitchcock-filmek tetőpontján találhatók; s végül – ha nem is mindenki számára – a megmenekülés.”

 

 

Az elmúlt évek alatt sok King-történetet elolvastam, de A ragyogás valószínűleg mindig is a kedvencem marad. Izgalmas alapötlet! Izgalmas helyszín! Izgalmas szereplők! Izgalmas történetvezetés! Izgalmas lezárás! Sok-sok borzongás.


--SPOILER-veszély--


A regényben először a főszereplő, Torrance család háttértörténetét ismerhetjük meg. Az alkoholizmusból kimászni próbáló Jack Torrance pont az ivás miatt veszíti el sorra munkáit, de kap egy nagyszerű lehetőséget: eszményi állást ajánlanak neki, téli gondnok lehet egy elegáns szállodában, a Sziklás-hegységen. Ez a hely a hideg idő és a rengeteg hó miatt el van zárva a külvilágtól, tehát a férfi számára ez egy ideális lehetőség arra, hogy rendezze kapcsolatát feleségével, mivel családját is magával viheti az üresen álló szállodába.

Jack számára így elérkezik egy nagyszerű lehetőség, hiszen minden adott ahhoz, hogy újra tervezze életét. Elhatározza, hogy megírja a szálloda történetét, de amikor átnézi az erről szóló feljegyzéseket, ijesztő részletek derülnek ki a szálloda múltjából. A szálloda egyre különösebb arcát mutatja.

"- Minden nagy szállodának vannak botrányai – mondta. – Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók." 

Danny, Jack fia, aki látnoki képességekkel rendelkezik, vagyis az úgynevezett ragyogással, egyre több furcsa jelre lesz figyelmes. Lát a hotelben egy korábban vízbe fulladt nőt, a játszótéren életét vesztett kislányt, és még más ijesztő jelenségekre is felfigyel. Rájön, hogy sem a szállodával, sem apjával nincs rendben valami. Folyamatosan fejlődik ki az alkoholizmussal küzdő Jack karakterében a rossz, amit a környezet, vagyis a világtól elzárt, megközelíthetetlen helyszín még inkább előhív. Sokszor nem lehet tudni, hogy képzelődik a főhős, vagy valóban megtörténnek vele azok a dolgok, amik arra kényszerítik, hogy megsemmisítse családját. A horrorisztikus jelenetek olyanok, mintha valóságosak lennének.


--SPOILER vége--


Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy lélektani borzongásra vágyik.

 

 

Forrás:

libri.hu

wikipedia

Felső kép: pixabay.com

Képek: port.hu, libri.hu

Tetszett a cikk?

 

1001Könyv cikkek

Katherine Applegate: Kívánságfa
Gyermek és ifjúsági, Kortárs ifjúsági
"...sok-sok év után ki akarnak vágni, így itt az idő, hogy teljesítsem egy különleges kislány kívánságát."
Hosszú könyves kihívás 2024
Kihívások, Hosszútávú kihívás
Mit olvassunk, hogy sokáig tartson? 2024 nálam a hosszú könyvek éve lesz. Összesen öt ilyen könyv került a list ...
Így csökkentsd az olvasatlan könyveidet
Blog, Egyéb írások
Tipp azoknak, akik nem a NE VEGYÉL TÖBB KÖNYVET javaslattal szeretnék csökkenteni olvasatlan regényeiket.
Adj egy könyvet ajándékba!
Gyermek és ifjúsági, Mesekönyvek
Február 14-e a NEMZETKÖZI KÖNYVAJÁNDÉKOZÓ NAP.
Náray Tamás: Zarah sorozat
Magyar kortárs irodalom, Sorozatok
A sorozathoz erősen kapcsolódik egy süteményeskönyv is, ami Zarah Winter kedvenc süteményreceptjeit tartalmazza.
Az értékes víz
Természet- és Társadalomtudomány, Egyéb természettudomány
Március 22. A VÍZ VILÁGNAPJA + könyvajánló a témában.
Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa
További könyvek, Pénzügyi IQ
Kiyosaki szerint az anyagi önállóság elérése érdekében ma már befektetővé kell válni.
Az Ózban több mint 100 állatot öltek meg
Gyermek és ifjúsági, Mesekönyvek
Tanmesének mutatják be, de az eredeti történet szereplőinek kezéhez valójában vér tapad.
Agatha Christie titokzatos eltűnése
Írók / Szerzők, Kedvencek
Amnézia történt az írónővel, vagy csupán álhír volt az eltűnéséről szóló hír?

További 1001könyv cikkek »

 

....